x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Radu Beligan, şeful sectorului suflete

Radu Beligan, şeful sectorului suflete

de Florin Condurateanu    |    29 Dec 2013   •   17:28

Radu Beligan este chiar un munte. Un munte de talent, un munte de inteligenţă, un munte de iubire a tot ce-i românesc, un munte de devotament pentru neamul nostru, un munte de eleganţă şi discreţie. După toate darurile făcute românilor în cei 95 de ani de viaţă, după ce le-a bucurat sufletele fără preget, fără vacanţe, fără sâmbete şi duminici libere, ei bine, atunci când a fost întrebat ce transmite poporului român, Radu Beligan a spus simplu: “Mulţumesc”. Tot el mulţumea cu bob de lacrimă în colţul ochilor!

A jucat printre sutele de piese şi în “Şeful sectorului suflete” de la Teatrul de Comedie pe care o lungă vreme l-a şi condus. Pe bună dreptate Radu Beligan chiar a fost şeful sectorului suflete, în fiecare zi. Şi iată doar două exemple mai puţin ştiute când el a îmbrăcat în inima lui destinele unor oameni. Mitică Popescu a fost lovit de o mare năpastă pe vremea când era student la Teatru. A fost invitat la sărbătorirea onomasticii unui vecin şi acolo unii invitaţi au spus bancuri politice, bancuri împotriva regimului comunist şi împotriva opresiunii bolşevice. Unul dintre meseni a turnat la Securitate şi au fost arestaţi nu numai cei care au spus glumele deocheate politic, dar şi cei care s-au amuzat. Mitică Popescu doar a râs şi pentru asta a încasat 4 ani de puşcărie politică. Norocul lui a purtat două nume: Leopoldina Bălănuţă şi Radu Beligan. Cea care avea să-i devină nevastă, Leopoldina Bălănuţă l-a implorat pe rectorul Radu Beligan care s-a luptat ca un leu reintroducându-l pe Mitică Popescu ca student la Facultatea de Teatru.

Gemenii Cornel Constantiniu şi Mircea Constantiniu ajunşi mai târziu îndrăgitul cântăreţ şi actor Cornel şi talentatul absolvent de arte plastice Mircea Constantiniu au fost ajutaţi decisiv într-o perioadă grea a vieţii de generozitatea maestrului Beligan. Tatăl lor, fost ofiţer în Armata Regală a României după 23 august a fost dat afară de comunişti şi apoi a şi murit. Gemenii şi fratele mai mare abia aveau din ce trăi, mama lor fiind o biată profesoară de liceu. Cornel şi Mircea Constantiniu şi-au arătat talentul de copii câştigând concursul de a juca în piesa “Prinţ şi cerşetor”. Peste 1.000 de spectacole cu ropote de aplauze la Teatrul de Comedie condus în acea vreme de Radu Beligan.

După fiecare spectacol, aproape de miezul nopţii, maestrul Radu Beligan îi lua pe cei doi gemeni săraci să mănânce cu el câte o friptură. Acest munte de har şi la 95 de ani se afla pe scenă în piese în care rolul presupune să interpreteze eroii de la ridicarea cortinei până la lăsarea ei. Şi iată, tot la 90 de ani a mai făcut ceva de ridicat pălăria. A asistat la Paris la o piesă jucată de Alain Delon. Pe loc i-a încolţit ideea că piesa franţuzească trebuie să se afle şi pe scenele României cu Florin Piersic în rolul principal interpretat în Franţa de Alain Delon. A tradus piesa, a semnat regia, iar piesa “Străini în noapte” încânta publicul în toate oraşele ţării de ani lungi. Radu Beligan mărturisea că nu rezistă mai mult de două săptămâni departe de România.


×