„Halucinant, absurd și revoltător la adresa inteligenței noastre’’(Gheorghe Piperea), „Incredibil cât de proști ne cred acești submediocri grași, dar profund rupți de realitate și fără pic de bun simț’’(Ingrid Mocanu);„Este un raport politic care reflect punctele de vedere ale partidelor majoritare ale Parlamentului European’’(Bogdan Chirieac);„Un instrument odios folosit de adversarii României’’(Ilan Laufer);„Prietenii României au comis-o din nou.După ce și-au bârfit țara la Bruxelles până au făcut spume și au mințit cât i-au ținut puterile și s-a făcut un MCV după chipul și asemănarea lor’’(Carmen Avram);„Acest atac este alimentat chiar de către președinetele României’’( Maria Grapini).
Acestea sunt câteva pasaje semnificative din analizele aplicate și argumentate cu care personalități reprezentative ale lumii justiției și ale mediului public au reacționat după ce a fost dat publcității cel mai recent Raport MCV. Document pe care, bineînțeles, cadrele specializate ale propagandei sorosiste l-au proclamati „cel mai sever din ultimii zece ani’’ și au arătat cu degetul spre PSD, pe care îl taxează ca marele vinovat pentru că, nici de data aceasta, România nu a scăpat de sub povara monitorizăii cu dublu standard și cu reguli flagrant schimbate în timpul jocului. MCV-ul fiind cerut mai marilor de la Bruxelles și de la Strasbourg, de fapt comanditorilor lor din state–fanion ale comunității europene, de către prokuroarea Monica Macovei, în calitate de ministru de justiție, ea însăși, până nu demult, o favorită a diriguitorilor uniunii. Foarte adevărat, până la ora când scriu aceste rânduri, nu s-a pronunțat asupra Raportului domnul(încă)președinte Klaus Iohannis, dar, mai mult ca sigur, atunci când o va face, să nici nu vă fie de mirare dacă va recurge la același arsenal de invective și de acuze cu și despre PSD, unicul vinovat destinatar.
Până atunci eu zic să profităm de răgaz și să luăm în discuție o foarte interesantă întâmplare.Mă refer la faptul că sus manționatelor opinii severe și corecte li se adaugă două analize surprinzătoare. Surprinzătoare nu atât pentru adevărurile pe care le susțin și la care subscribe orice om de bună credință, cât pentru că ele vin de la două personaje publice pe care cu greu, dacă nu chiar imposibil, le-a putea înscrie printre pledanții în favoarea unei abordări fără adresă politică declarată a acestui subiect. Prim îi aparține fostului șef al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, care , referindu-se la echipele care au redactat versiunile precedente ale Raportului MCV declară următoarele: „Eu am stat de vorbă cu ei, sunt niște functionari de la Comisia Europeană care acceptă ce li se spune din țară sau ce văd ei la televizoare pe la noi.Mai mult, cred ce le spun ONG-uri decât ce le spun politicienii’’. Și mai departe: „Să nu ne mirăm că suntem în această situație și o să o mai ducem mult așa. Nici-unul dintre ei ( dintre cei care redactează rapoartele MCV n.n.) nu sunt juriști’’. Să reținem, așadar, tranșantele declarații ale lui Augustin Zegrean, pe care nu cred că am putea avea motive să le contrazicem , nu însă fără a face o dublă precizare. Mai bine spus să nuanțăm afirmațiiile de mai sus, în sensul că: a) Acele menționate ONG-uri de la care funcționarii comisiei primesc informații, de fapt, dezinformări crase, aparțin acelor ONG-uri de rit sorosist, aflate într-o mai mult sau mai puțin declarată afinitate cu niște foarte anumite partide politice, ele însele specializate în a transmite dezinformări pe bandă rulantă. De unde rezultă observația B): Nu numai funcționarii de la Bruxelles sau de la Strasbourg primesc de la o anumită parte a mediului politic din țara noastră dezinformări și minciuni, ci și șefii organismelor UE, adică aceia la care ajunge spre aprobare și spre promulgare documente profund incorecte și tendențioase așa cum este, din păcate, și acest recent Raport MCV. Dezinformări pe care partidele majoritare din Parlamentul European le folosesc pentru a lovi în forțele politice, adverse profitând de ceea ce, într-o foarte exactă radiografie a fenomenului, Bogdan Chireac a numit „socialismul de mâna a doua’’ și „o stângă fără mesaj și fără credibilitate’’. Conjunctură de care profită din plin PPE și aliații săi, motiv pentru care un simulacru de lider politic precum Klaus Iohannis, ca și europarlamentari de nivelul lui Siegfried Mureșan, cel care a preluat ștafeta de la europârâcioasa Monica Macovei, le sunt de multă trebuință. Cât le vor mai fi, deoarce mâna invizibilă a pieței nu cunoaște decât valoarea de schimb și valoarea de întrebuințare.
Dar marea, adevărata surpriză acum vine. Citiți, vă rog, cu atenție textul care urmează și ghiciți cui îi aparține. Iată: „Nu cred că este momentul să înghițim și să ne punem cenușă în cap în urma evaluării unor experți mediocri. Trebuie să rămânem în MCV, dar trebuie să avem o discuție cu Comisia, ce vrea de la noi și să nu ne mai trimită toate persoanele cu mai mult sau mai puține angajamente pe la UE’’. Cui credeți că aparțin aceste fulminante declarații? Ei bine, îi aparțin lui Traian Băsescu! Una și aceeași persoană cu cel care, aflat la primul său mandate prezidential, a susținut solicitarea ministresei Monica Macovei ca România să fie supusă mecanismului de cooperare și verificare. Mecanism care, până la urmă, s-a dovedit a fi doar unul de verificare și cam deloc… de cooperare. Contează mai puțin ce urmărește, în subsidiar, fostul președinte și actualul europarlamentar Traian Băsescu, în schimb contează foarte mult faptul că, de data asta, a spus răspicat un adevăr despre care mai are, cu siguranță, multe dovezi pentru ca să îl susțină în termeni atât de tranșanți. Dacă și când ar putea Traian Băsescu să își reia și să își dezvolte raționamentele pe acest subiect foarte delicat- un adevărat cartof fierbinte pentru fețe grele ale politichiei românești dar și din arealul comunitar- rămâne de văzut. De reținut fiind, în mod categoric, faptul că declarația poate să atârne foarte greu în balanță. Motiv pentru care sunt convins că de ea trebuie să țină seama toți cei care vor dori să analizeze cu bună credință și cu profesionism Raportul MCV.
Așa încât, subiectul numit Raportul MCV, pe care, cu siguranță, Klaus Iohannis și răspândacii vor bate mare și zgomotoasă monedă în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni, are reale șanse să devină un cartof fierbinte dar cu efect de boomerang. Adică unul care riscă să le explodeze în față, soldându-se cu un deloc plăcut efect electoral pentru cei ce mint și dezinformează , deliberat, în discuțiile pe acest subiect. Rămâne să vedem cum vor reuși să valorifice această oportunitate deosebită promotorii de mesaj ai PSD. Lucru greu dar nu imposibil, așa cum m-au convins (și sunt sigur că nu numai pe mine!) demonstrațiile argumentate și riguroase pe care le-a prezentat, aseară, senatorul Titus Corlățean în intervenția de la Antena 3.