Iar acest lucru se întâmplă tocmai când lumea încerca „să-și lingă rănile” după criza pandemică ce a lăsat economiei globale două vulnerabilități-cheie: inflația ridicată și piețele financiare nervoase. Analiștii de la Bloomberg Economics (și nu numai ei) consideră că replicile invaziei rusești din Ucraina vor agrava cu ușurință tocmai inflația și incertitudinea din piețele financiare: prăbușirea piețelor va spulbera încrederea și bunăstarea economică și va alunga banii departe de proiectele de investiții ce sunt acum pe masă.
Gospodăriile cheltuiesc o parte din ce în ce mai mare din venituri pe carburanți, energie și combustibili, oamenilor rămânându-le astfel din ce în ce mai puțini bani pentru alimente (și acestea din ce în ce mai scumpe) și alte bunuri și servicii.
Potrivit celui mai pesimist scenariu imaginat de analiștii Bloomberg, un conflict prelungit, cu un răspuns occidental dur, ar duce la întreruperea aprovizionării cu gaze a Europei, declanșând o gravă recesiune la nivel mondial. De altfel, economistul Nouriel Roubini anunță că „o recesiune globală stagflaționistă este acum foarte probabilă”, tocmai pentru că războiul din Ucraina va declanșa „un șoc masiv negativ al ofertei într-o economie globală care încă se clatină din cauza COVID-19 și din cauza unei acumulări de un an de presiuni inflaționiste”.
Indicele „MSCI All Country World”, un indicator global al acțiunilor, a căzut la cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
Și peste amenințările economice, apare și o redistribuire a banilor: bugetele apărării ar putea crește în Europa, SUA și alte țări pentru a reflecta situația globală din ce în ce mai periculoasă.
„Acest lucru nu va reduce creșterea PIB-ului, dar va reduce bunăstarea oamenilor, deoarece resursele dedicate apărării sunt resurse care nu pot merge spre consum sau investiții în educație, sănătate sau infrastructură”, subliniază Jason Furman, fost președinte al Consiliului consilierilor economici al președintelui Barack Obama. Iar când banii se duc spre armată și mai puțin spre sănătate, educație și infrastructură, doar generalii sunt cei ce-și freacă mâinile de bucurie, în fața mulțimilor civile din ce în ce mai împovărate de sărăcie.
Nouriel Roubini aduce o observație geopolitică cheie: invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina „este o escaladare majoră a celui de-al Doilea Război Rece:
„Patru puteri revizioniste – China, Rusia, Iran și Coreea de Nord – contestă dominația globală îndelungată a Statelor Unite și ordinea internațională condusă de Occident”.
Războiul din Ucraina a aruncat toată lumea într-o „depresiune geopolitică” cu masive consecințe politice, economice și financiare cu mult dincolo de granițele Ucrainei. O nouă (dez)ordine mondială e pe cale să înceapă.