E timpul sa lasam ambitiile politice de o parte, indiferent
ca suntem la putere sau in opozitie, iar in loc
sa ne pierdem vremea pentru a descoperi
vinovatii de dezastru, mai bine ne-am concentra atentia asupra
modului in care putem da o mana de ajutor celor ramasi pe drumuri.
Inundatiile din ultimele zile au agravat foarte mult situatia din Romania, din mai multe puncte de vedere. La pagubele produse de valurile de inundatii de pana acum se adauga alte victime, alti oameni care au ramas fara
case, in pragul iernii, alte drumuri, poduri si cai ferate
distruse. Dincolo de toate acestea este suferinta oamenilor care si-au pierdut rudele.
Amploarea pagubelor produse de revarsarea apelor din ultimele zile implica eforturi financiare importante care se adauga la sumele ridicate care au fost alocate deja pentru refacerea caselor distruse de inundatiile de pana acum, pentru reabilitarea infrastructurii rutiere si feroviare sau pentru alte ajutoare acordate sinistratilor. Problema care se pune acum este legata de timpul scurt care a ramas pana la venirea iernii, de vremea rea care franeaza lucrarile pentru refacerea caselor distruse si a infrastructurii.
Ploile care au cazut in ultimele zile, au dus la inchiderea unor drumuri nationale importante, au rupt legatura dintre Moldova si sudul tarii. Din aceasta cauza, materialele de constructii pentru judetele grav afectate de inundatiile din luna iulie nu au mai putut fi transportate in acelasi ritm, multe camioane intorcandu-se din drum pentru a urma trasee ocolitoare.
Avand in vedere aceste aspecte, exista pericolul ca nu toti sinistratii sa aiba casele lor pana la iarna, cu toate eforturile care se fac. Este vorba mai ales de cei afectati de ultimele inundatii. Noi ne-am angajat sa reconstruim locuintele din Banat, distruse in luna aprilie. Acestea vor fi gata pana la sfarsitul lui noiembrie. Pentru casele din Moldova, din sudul tarii si din Transilvania, distruse in iulie si august, distribuim materiale de constructie si dam bani autoritatilor locale pentru lucrari de reconstructie. Si pentru aceste case sunt sanse sa fie ridicate, insa este nevoie ca autoritatile locale si chiar oamenii afectati de dezastre sa trateze cu seriozitate maxima aceasta problema. Fiecare trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru ce are de facut.
Din ce in ce mai des, se fac comparatii intre modul in care se construiesc casele sinistratilor facute de stat, fata de cele ridicate din donatii. Nimeni nu se gandeste insa ca statul are de gestionat peste patru mii de case care trebuie reconstruite, la care se adauga alte cateva mii care trebuie consolidate, in timp ce firmele donatoare s-au angajat sa ridice cateva zeci de case, o suta sau doua sute. De asemenea, statul nu isi poate permite sa avanseze preturile atractive oferite de firmele private, iar din aceasta cauza multi constructori nu vor sa aiba de-a face cu reconstructia zonelor distruse, preferand lucrarile mult mai banoase. In plus, banul public trebuie foarte bine gestionat, iar necesarul de fonduri trebuie fundamentat pornind de la inventarierea numarului de case distruse, lucru care nu se poate face peste noapte. La toate acestea se adauga procedurile care trebuie parcurse. Casele nu pot fi reconstruite si nici materialele de constructie nu pot ajunge la sinistrati, fara a respecta litera legii privind achizitiile publice. Procedurile care trebuie urmate, atunci cand e vorba de banul public presupun un anumit timp care se scurge in primul rand in defavoarea sinistratilor, dar legea trebuie respectata. Argumentatia de mai sus nu este o scuza, nu este un paravan sub care sa ne ascundem. Din pacate, este o realitate care nu poate fi depasita cu usurinta, oricat de bine intentionati am fi si oricate eforturi am face.
Multa lume se intreaba cine e vinovat pentru tot ceea ce se intampla acum in Romania. Nu stiu daca vinovatiile ajuta la ceva in aceste momente. Cu natura dezlantuita nu se poate lupta nimeni. Apele nu pot fi stavilite de nici o forta politica si de nici un guvern, indiferent de coloratura. In aceste momente, tot ce conteaza este sa reactionam cu totii si sa venim in sprijinul celor aflati la necaz.