Guvernul a sperat ca prin introducerea cotei unice si pastrarea nivelului contributiilor sociale, economia gri va iesi la suprafata. Realitatea a contrazis aceste asteptari! Constatam astazi ca, aplicand o astfel de politica fiscala fara o modificare considerabila a contributiilor sociale, economia gri persista si chiar se adanceste.
Anul 2005 a adus, de la bun inceput, unele modificari structurale ale bugetului general consolidat al Romaniei. Initial, asa cum a fost aprobat de Parlament, bugetul anului 2005 raspundea unor cerinte: mentinerea stabilitatii legislative in domeniile fiscal si bugetar, continuarea cresterii economice, continuarea procesului de dezinflatie si, nu in ultimul rand, accelerarea programelor sociale si de infrastructura incepute cu patru ani in urma.Socul fiscal produs la 1 ianuarie 2005 prin introducerea cotei unice a bulversat intreaga conceptie bugetara, determinand scaderi ale veniturilor. Aceasta masura a creat dezechilibre in ceea ce priveste implementarea programelor sociale: pensie pentru agricultori, burse pentru elevii din mediul rural, medicamente gratuite (compensate 90% pentru persoanele cu venituri mici), precum si eliminarea unor proiecte mari de infrastructura cu conotatii sociale importante (constructia de autostrazi).
Dupa sase luni de la inceperea exercitiului financiar, suntem pusi in fata unei anomalii, si anume, punerea in practica a unui buget aprobat pe o filozofie diferita si executia unor proiecte aferente unei politici nemodificate in interiorul bugetului de stat. Asta inseamna ca actuala guvernare, in aceasta perioada de sase luni, a incercat prin diverse calcule si strategii sa adapteze constructia bugetului la propriile teorii si la filozofia bugetara aplicata incepand cu 1 ianuarie 2005.
Rectificarea bugetara preconizata are in vedere o reajustare a veniturilor si cheltuielilor, cu implicatii majore in viata de zi cu zi a oamenilor. Astfel, veniturile bugetului general consolidat inregistreaza o scadere ca pondere in PIB (sub 30%), din cauza introducerii cotei unice, dar si a majorarii excesive a unor venituri precum: accize, impozitul pe dobanzi, impozitul pe titluri de valoare etc. Romania devine tara cu veniturile cele mai scazute si deci cu posibilitatile cele mai reduse de efectuare a unor cheltuieli publice de calitate.
Actuala guvernare ar fi trebuit sa se concentreze pe cresterea resurselor bugetare, insa printr-o colectare mai buna si focalizarea atentiei asupra diminuarii contributiilor sociale si nu printr-o diminuare a impozitelor directe ale veniturilor persoanelor fizice (cota unica) si majorarea accizelor si a altor impozite. Guvernul actual a sperat ca, prin introducerea cotei unice si pastrarea nivelului contributiilor sociale, economia gri va putea sa iasa la suprafata. Din pacate, realitatea a contrazis aceste asteptari! Constatam astazi ca, aplicand o astfel de politica fiscala fara o modificare considerabila a contributiilor sociale, economia gri persista si chiar se adanceste.
Citește pe Antena3.ro