Vreau sa cred ca ministrul sanatatii, dr. Vasile Cepoi, s-a grabit ca fata mare la maritat si nici nu i-a cerut acordul premierului Ponta spre a initia un proiect de Hotarare de Guvern prin care in foarte mare masura asistenta medicala publica deja se privatizeaza, ajungandu-se aproape la incalcarea brutala a Constitutiei (Art. 34: "Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat"). In ce fel ar mai garanta statul (teoretic, inca social) accesul la reteaua sa medicala, cand majoritatea serviciilor ar fi conditionate de achitarea de catre pacienti a coplatii, care pentru multi romani ar fi prohibitiva? Cati salariati si cati pensionari isi pot ingadui sa achite 150 - 250 lei pentru un RMN, 4 -90 lei pentru o consultatie, 60 lei pentru o zi de spitalizare, ori sume sufocante pentru un set de analize strict necesare?! Practic, Vasile Cepoi privatizeaza deja astfel asistenta medicala publica. Chiar inainte de a se vota noua lege a sanatatii, care, prin smecheria asigurarilor private suplimentare practic obligatorii, data fiind subtirimea pachetului minim, vor jupui si mai mult populatia.
Marturisesc, insa, ca ideile doctorului Cepoi nu ma surprind, daca-mi amintesc sa el s-a numarat si printre sustinatorii proiectului Basescu-Boc, cel care a scos asta iarna lumea in strada. Presupun ca Victor Ponta va determina retragerea aberantului document si nu se va lasa imbrobodit, ci va fi atent la posibile "strambe" venite din propriul Cabinet. Gandindu-se, daca nu la implicatiile sociale, barem la consecintele politice care-l privesc direct. Pe el si Guvernul USL. Sigur, sistemul public de sanatate e in suferinta si are acuta nevoie de bani. S-a furat mult, s-a risipit si mai mult, ies la iveala tot soiul de abuzuri si neglijente si fraude insumand zeci si sute de milioane de euro. Nu cred insa ca resuscitarea sistemului sta in buzunarul zdentuit al lefegiului sau pensionarului cu 750 lei lunar, nici chiar al bolnavilor care au 1000 de lei, dar si daca i-ar da pe toti pentru coplati si medicamente, murind de foame, tot n-ar face fata.
Acest bir insuportabil, daca va fi totusi stabilit prin HG, ar trebui atacat in justitie si la Curtea Constitutionala. Inainte de a lua sapte piei de pe o populatie nevoiasa, un Executiv responsabil cauta alte solutii, si in nici un caz nu repeta erorile, cinismul si abuzurile predecesorilor. Intamplator, exact in ziua in care dr. Cepoi isi plasa pe site capodopera, la Antena 3, Oana Stancu, blindata cu date , fapte si acte, ca de obicei, dezvaluia inca o gaura neagra pe unde, intr-o perioada de criza, s-au scurs milioane si milioane de euro. Intre altele, cele vreo opt, daca nu mai multe vile, palate si castele de la Sinaia, Predeal, Covasna, Neptun, Bucuresti, Olanesti etc, scoase din circuitul public, mereu modernizate si dotate cu nemiluita intr-o perioada in care Basescu tinea discursuri despre austeritate. Patrimoniu intretinut cu cheltuieli exorbitante si destinat uzului lui Traian Basescu si al familiei sale.
Si mai sunt destule alte drenuri prin ministere, agentii, companii de de stat, RAAPPS, Presedintie, servicii s.a., in al caror buget Guvernul ar trebui sa-si vare adanc mana, inainte de a incerca sa strecoare doua degete in portofelul si asa gol al amarastenilor. Fie spus, pentru ca tot vorbim despre "una spune si alta fumeaza Basescu", tare-as vrea sa-l aud cum explica pe ce s-au cheltuit imensele imprumuturi angajate de el, ca doar nu de Boc, la FMI, fara sa aiba vreun mandat in acest sens. Nu de alta, dar tocmai a trebuit sa rambursam deja vreo 700 milioane de euro. Poftim?