x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Refuzul dialogului inseamna sinucidere

Refuzul dialogului inseamna sinucidere

de Sorin Roşca Stănescu    |    08 Mai 2013   •   14:31

Sinucidere politica. Si vorbim despre un dialog care trebuie purtat de catre reprezentantii clasei politice, dar si de catre cei ai societatii civile. Un dialog indispensabil. Pentru ca vizeaza teme de interes vital pentru viitorul cetatenilor acestei tari. Cele mai importante teme sunt, in ce ordine doriti, Constitutia, regionalizarea, dar si marile tinte economice si sociale ale Romaniei. Daca acest dialog nu exista, sau daca exista si este doar formal, clasa politica aflata la carma societatii se sinucide. In bloc.

Singura dezbatere, cat de cat mai vie, este cea vizand revizuirea Constitutiei. Dar important este ca, finalmente, acest dialog sa nu ramana doar formal pentru ca, atentie, nu mai vorbim de mult despre o noua Constitutie, ci doar despre o revizuire. In cazul revizuirii este activat sau poate fi activat, de catre oricine, unul dintre articolele finale ale actualei legi fundamentale care prevede o serie intreaga de restrictii. Una dintre ele referindu-se la Justitie. Cu alte cuvinte, orice am dori sa le propunem cetatenilor Romaniei la referendum si care, dintr-un motiv sau altul, nu convine vreunuia dintre reperezentatii unor institutii publice ori presedintelui Romaniei, poate fi atacat la Curtea Constitutionala. Unde, cunoscand care este algoritmul politic, putem sti, dinainte, ce se va intampla. Si asta cu atat mai mult cu cat, in ceea ce priveste independenta celei de-a patra puteri in stat, premierul Victor Ponta a spus ca se vor face doar “reglaje fine” si ca initiativa va apartine oamenilor politici doar intr-o proportie de unu la suta, in timp ce procurorii, prin reprezentantii lor, solicita, culmea nebuniei, un statut egal cu cel al judecatorilor. Asa ca, pana la urma, in absenta unei dezbateri vii, acest proiect se poate solda cu un esec.

Si mai neclara este situatia regionalizarii, dezbaterea in clasa politica si cu cetatenii fiind, in acest moment, cvasi-absenta. Iar cand nu este absenta, este formala. Mai mult, fara un acord al USL, Liviu Dragnea si-a propus nici mai mult, nici mai putin decat sa anunte ca legea privind regionalizarea nu va beneficia de o dezbatere in Parlament, ci va fi promovata prin asumarea raspunderii. Deci, din nou, USL poate ajunge in impas. Si odata cu el intreaga clasa politica.

Dar cea mai sensibila situatie vizeaza filosofia bugetului de stat. In acest moment Romania merge, intr-un fel, pe pilot automat. Cu un buget prefabricat. In cea mai mare parte prin constrangeri externe. Un buget de austeritate. Care nu poate dinamiza economia. Dar in viitor? Cum va fi viitorul buget ?

Viitorul buget ar trebui, inca de acum, supus unei dezbateri publice. Nu in detaliu, ci din perspectiva filosofiei sale. Romania este un stat blocat in proiect. Deznationalizat si dezindustrializat. Si fara un ritm acceptabil de dezvoltare. Noul buget trebuie sa puna accentul pe investitii aducatoare de profit si de locuri de munca. Si pe dezvoltarea marelui capital autohton. Altfel ne pierdem nu numai viitorul economic, ci si identitatea. Cand declansam aceasta dezbatere?

Daca ratam dezbaterea pe buget, daca noul buget nu va fi asumat macar de toti parlamentarii USL - daca nu si de Opozitie -, daca el nu va fi inteles si sustinut de populatie, aceasta majoritate, si cu ea Guvernul Ponta 2, isi va rata principalele tinte.

Sursa: CorectNews

×