x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Regele şi Hahalera

Regele şi Hahalera

de Valentin Nicolau    |    24 Oct 2011   •   21:00

Am scris candva o piesa de teatru, Ultimul Imparat, despre un mascarici care, uzurpand tronul regelui, vestea Sfarsitul si chema Apocalipsa. Povestea mascariciului cocotat pe tron si-a gasit o intrupare mai dura si mai sordida decat mi-am putut eu imagina. Mai grava si mai dezastruoasa, prin faptul ca a pus in opera sfarsitul unei tari care, dincolo de precaritatile istorice prin care a trecut, reusise sa-si pastreze un profil onorabil. Odata cu presedintia lui Traian Basescu, Romania este tarata spre cea mai joasa conditie, iar poporul, transformat in populatii migratoare, cel mai adesea abrutizate, mitocanizate, dupa chipul modelului suprem – presedintele-mascarici. Materialul slab al acestei mase de cetateni-moluste si abilitatea Securitatii redivivus puse in slujba Stapanului au facut ca astazi Romania sa fie devastata, desfigurata. O tara care isi mai traieste doar disperarile, care uita in fiecare zi cate putin cine a fost, cine ar mai putea fi. Sufletul din ce in ce mai pustiit, trupul sfasiat de haitele de jefuitori, privirea ingrozita ca intr-un viol care nu se mai sfarseste.

Urcat pe tron, mascariciul, golan obraznic de felul lui, devine si mai gretos atunci cand percepe in jur pericolul autenticului ce ii reaminteste ca nu este decat cacealmistul care a castigat potul cel mare in care romanii si-au pierdut viitorul. Asa se simte pesemne Traian Basescu in preajma Regelui Mihai, fapt ce explica si reactia badarana pe care a avut-o la invitarea suveranului in plenul parlamentului pentru a fi omagiat cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani. E mandru ca poseda o tara precum pe blonda guvernarii sale si ca Istoria si personajele ei sunt obiectul bataii lui de joc. I-a tinut isonul mitocanesc Ioan Oltean, un fel de mascarici al mascariciului, ce-si intrece seful in glume de prost-gust, lucru altfel dificil de realizat. Singurul portocaliu care a rostit ceva in raspar, in contextul cazon al partidului gestul putand fi considerat unul curajos, a fost Theodor Paleologu, al carui parinte se invarte deseori in pamant de rusine pentru faptele politice ale fiului sau.

Pana la aniversare, printre doua injuraturi adresate Regelui, Traian Basescu ne-a anuntat ca nici viitorul nu mai e ce-a fost, vine din nou criza, poporul va trebui sa stranga iar cureaua pentru ca haita sa de pradatori sa aiba de unde jefui mai departe. In Romania, Traian Basescu a dat startul Jocurilor Foamei!

Un presedinte la plesneala

Cel Groaznic, cel Frumos, cel Inalt... Istoria i-a retinut pe multi dupa poreclele lor – calitati ori defecte, naravuri si apucaturi, abilitati sau slabiciuni in ochii poporului. Uneori supranumele, chiar si in cazul unor dictatori, s-au dovedit o amara bataie de joc, asa este cazul lui Ceausescu numit Cizmarul sau Ceasca – apelativ de-a dreptul ilar.

Sub ce nume va ramane in memoria romanilor Traian Basescu? Acum i se spune Zeus, Chiorul, Marinarul, Stapanul... Marinarul are multe sanse sa reziste, nu atat pentru ca invoca vechea sa meserie, ci pentru ca aduce aminte de cel care a facut disparuta flota. I se va mai putea spune Demolatorul, Distrugatorul, Pradatorul, dupa vocatia de a face praf si pulbere tot ce atinge. Poate Imbarligatorul, Incaiera-i-drace! sau Calca-pe-cadavre, dupa apucaturile sale politice. Ori Plangaciosul, Boxerul...

Prestatiile lui sunt deosebit de ofertante pentru a inspira porecle suculente, in schimb atribute precum cel Mare, cel Luminat, cel Invatat nu i se vor potrivi niciodata, neavand nicio legatura cu personajul. Traian Basescu este un veritabil presedinte la plesneala. Fiind un farsor autentic, presedintia lui a facut ca istoria Romaniei sa fie o intamplare in consecinta intereselor economice ale camarilei sale. Transformand o lume normala intr-una improvizata, Romania a devenit o republica-manea, o bascalie de tara condusa de un presedinte-bascalie. “Democratul' populist si “jucator' stabileste, prin Traian Basescu, un profil nou dictatorului contemporan.

Apartinand vechii Securitati, Basescu ajunge exponentul Securitatii redivivus cel mai sus cocotat in ierarhia statului. Securitatea redivivus nu a fost niciodata mai puternica, dar nici Romania nu a fost vreodata mai tradata de chiar corpul ei de elita menit sa o apere. Cu siguranta sunt in serviciile secrete si profesionisti care isi iubesc mai intai de toate meseria si tara, chiar daca “...nu mai exista societate. Exista o elita de securitate transnationala care imparte lumea, folosind impozitele noastre'. Afirmatia socanta ii apartine lui Julian Assange si a fost facuta pe 8 octombrie la Londra. La cateva zile, la Bucuresti, partidul de guvernamant, prin deputatul Cezar Preda, sustinea un proiect de lege menit sa reinvie Directia a VI-a a Securitatii, prin crearea unei structuri de cercetare penala in interiorul SRI! In acest context, porecla care ii va ramane va fi poate Redivivus Maximus sau Presedintele-dupa-miezul-noptii, zicere ce ar ilustra perfect situatia in care Traian Basescu, din perdant seara, la inchiderea urnelor, devenea castigator cu doar cateva voturi in plus dupa miezul noptii, atunci cand umbrele au propria lor aritmetica.

Totusi, dintre toate poreclele, Hahalera...

×