Zilele trecute, un grup de parlamentari PSD a depus un proiect de lege privind intonarea imnului național pe stadioane și alte baze sportive cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale la nivel național, etapa finală pentru toate categoriile de vârstă, inițiativă legislativă care urmează demersurilor Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Iată o inițiativă curajoasă și demnă pentru care senatorii și deputații care au gândit-o și au promovat-o merită sincere felicitări. O inițiativă care vine la momentul potrivit, adică după ce doi miniștri, tehnocrați get-beget, ne-au pricopsit cu câteva decizii prin care au adus o ofensă gravă, de neiertat, ideii de Identitate și Demnitate Națională.
Mă refer la acel ordin al Elisabetei Lipa, ministrul tineretului și sportului, care interzicea intonarea imnului de stat la competițiile sportive, măsură absolut neinspirată, luată, probabil, sub imperiul șocului emoțional provocat de incidentele petrecute, la Sfântu Gheorghe, cu ocazia unei partide de handbal feminin.
Cea de a doua măsură, pe cât de arbitrară pe atât de nenorocită,care îi aparține ministrului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, vizează scoaterea istoriei, ca disciplină distinctă, din programa școlară, precum și ca materie pentru examenul de bacalaureat. Același ministru fiind cel care a dispus și eliminarea singurei ore de limbă latină din învățământul gimnazial, precum și reducerea orelor de limbă și literatură română la clasele a V-a și a VI-a.
Este, desigur, îmbucurător faptul că parlamentarii noștri s-au dovedit receptivi la demersul Comitetului Olimpic și Sportiv Olimpic și au acționat cu celeritate pentru reglementarea, prin text de lege, a obligativității intonării Imnului României la competiții sportive oficiale la nivel național. Așa după cum mă nemulțumește (și sunt convins că nu numai pe mine) faptul că, în pofida luărilor ferme de poziție ale unor eminenți reprezentanți ai învățământului și culturii noastre, inclusiv din partea conducerii Academiei Române - pe care Antena 3 și Jurnalul Național le-au susținut cu o remarcabilă consecvență -,ministrul Adrian Curaj nu a fost chemat, nici până acum, în fața comisiilor de specialitate ale Legislativului pentru a i se cere să-și retragă măsura a cărei gravitate depășește cu mult cadrele unui ucaz birocratic.
Iată o situație căreia trebuie să i se pună, neîntârziat, capăt! Și asta cu atât mai mult cu cât, atât în Senat cât și în Camera Deputaților, se află profesori de istorie, ca și de limba și literatura română, care pot și trebuie să valorifice precedentul creat de remarcabila inițiativă parlamentară de la care am pornit această discuție și să întreprindă,la rândul lor, procedurile necesare pentru a anula nesăbuita decizie a ministrului educației.
Pentru că, să nu uităm, respectul datorat imnului nostru de stat, alături de respectul datorat istoriei, limbii și de culturii noastre, exprimă într-un tot indivizibil respectul pe care fiecare dintre noi îl datorăm României! Respect <