x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Reviste de fiţe

Reviste de fiţe

de Tudor Octavian    |    07 Iul 2008   •   00:00

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
În privata din fundul curţii, turiştii lui nea Costică lasă tot felul de reviste. La vîrsta sa, nea Costică e din oficiu "responsabil cu căcarea". Văruieşte privata pe dinafară de mai multe ori pe sezon, scutură covoraşul, şterge cu o cîrpă udă scaunul, însă de reviste nu se poate bucura decît duminica, după ce pleacă la biserică nevastă-sa, coana Marioara.



SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
În privata din fundul curţii, turiştii lui nea Costică lasă tot felul de reviste. La vîrsta sa, nea Costică e din oficiu "responsabil cu căcarea". Văruieşte privata pe dinafară de mai multe ori pe sezon, scutură covoraşul, şterge cu o cîrpă udă scaunul, însă de reviste nu se poate bucura decît duminica, după ce pleacă la biserică nevastă-sa, coana Marioara.

Duminică dimineaţă, cînd boierii se duc la pescuit, la stăvilar, nea Costică îşi face damblaua, se uită la pozele cu femei goale şi la bărbaţii care trag la fiare pentru muşchi. Cu pantalonii lăsaţi pînă sub genunchi, ca să ia organismul aer şi în părţile mai acoperite, nea Costică fumează legat două ţigări. Prima, de plăcere, iar a doua fiindcă n-are voie de la dispensar decît una. În timpul săptămînii, are sau n-are oaspeţi, bătrînul îşi face nevoile ca de obicei, în spatele grajdului, iar de citit se mulţumeşte cu bucata de ziar cu care se şterge la fund.

A dracului cum mai trăieşte unii!, zice cam stremut nea Costică, în timp ce se uită la un reportaj cu staţiunile de lux din Hawai. Reportajul are de toate, şi apă albastră, şi ţîţe arămii, şi platouri cu languste roşii, însă privirea lui nea Costică nu exprimă nimic. Ar exprima poate dacă ar şti engleză sau în ce limba mă-sii or fi scrise revistele de la privată. Dar aşa, poze şi iarăşi poze.

Revistele i le confiscă o dată pe lună băiatul, Vasile, şi nevastă-sa, Cornelica. Asta e vorba băiatului: "Confiscat, tătăiţule, că-ţi faci sînge rău şi ne costă înmormîntarea cît o nuntă!". Copiii vin de la Bucureşti să-şi  umple maşina cu roşii şi ceapă şi să ia euroii strînşi pentru ei de coana Marioara. "Bani capitalişti – zice Vasile –, se confiscă! Reviste imperialiste – se confiscă!"

Uneori, seara, cînd boierii termină cu mîncatul şi o trec pe băut, nea Costică îi întreabă cam în treacăt de nişte cuvinte din reviste. Cu unele cum ar fi "surfing" ori "modeling" o nimereşte şi discuţia se încinge, iar el trage un folos. Vede că scrie în revistă "modeling" şi nu-şi mai bate capul să tragă o concluzie. Cu altele însă, cum s-a întîmplat cu "anorexie", se dă de gol. "Nea Costică, nea Costică – îl ia la mişto domnul colonel de poliţie, care doarme singur în camera din faţă, fiindcă sforăie –, iar te-ai uitat la dame în closet! Manuelo, ia fugi, fato, la maşină şi adă-i lu’ nea Costică revistele voastre de fiţe."

Fiindcă nu-i place să rîdă lumea de el, nea Costică duce revistele de fiţe în spatele grajdului şi le răsfoieşte stînd pe vine. Poze şi iar poze. Ţoale şi sulimanuri. Multe cuvinte îi par şi mai chinezeşti ca în revistele englezeşti şi franţuzeşti. "Cum mama dracului, se întreabă bătrînul, să fie pe româneşte şi să nu pricepi nemica? Ce păsărească mai e şi asta?" Cînd stă pe vine şi se gîndeşte intens la problemele omenirii, la acelea ale societăţii, la politică, iar uneori şi la cum vorbesc astăzi oamenii, nea Costică se încordează din tot trupul. Pentru unii, gînditul e şi o problemă de muşchi. Se întîmplă ca din gînditul lui nea Costică să nu rezulte o idee, ci numai un pîrţ. Fiind alegător, are ca tot omul dreptul să-şi exprime părerile. C-o face aşa, c-o face altfel, e treaba lui. Important e că nea Costică nu e ca alţii, indiferent.

×
Subiecte în articol: editorial costică