Dupa o revolutie, ar trebui sa se schimbe ceva. In economia noastra s-a schimbat doar vopseaua de pe gard.
Ca sa aflam daca in decembrie 1989 a fost o revolutie sau o lovitura de stat, nu e nevoie de nici un martor, de nici o proba materiala sau de inregistrarile telefoanelor date si primite de la feluriti agenti, generali sau disidenti. Sunt suficiente definitiile.
E clar, asadar. E suficient sa observam ca, in economie, nu s-au produs schimbari esentiale - tot exporturile se vor a fi motorul, tot bugetul este cheia de control. Ba, Produsul Intern Brut nu este mai mare, ci mai mic, decat in anul "de varf" 1988, la fel si puterea de cumparare. Elementele mentionate nu numai ca au un comportament asemanator cu cel din perioada comunista, ci se gasesc intr-o insiruire logica.
Exporturi. De ce aceleasi exporturi? Fiindca economia e prea putin diferita de cea din anii â80. Atunci, in loc sa se satisfaca mai intai necesarul pietei interne si surplusul sa fie oferit strainatatii, se exporta la pret de dumping. Se vede si astazi cat de greu ne vine sa renuntam la principalul combustibil al dumpingului - pretul energiei. Din aceasta cauza Romania are inca preturi administrate.
Desi diferentele dintre "inainte" si "dupa" se masoara in bani, duc in acelasi punct: limitarea consumului. Fie ca oamenii n-aveau ce sa cumpere cu banii, ca inainte de â89, fie ca nu mai au bani ca sa cumpere, ca acum, rezultatul e neschimbat: nu cumpara. Populatia isi restrange cererea ca sa poata consuma intreprinderile, oricat de ineficiente ar fi ele. Iar de redistribuire nu se ocupa altcineva decat bugetul.
Deci, indiferent cum se strange cureaua - administrativ sau cu "parghii de piata" - la mijloc gasim tot bugetul, care "da" sau "ia". Favorurile selective, insotite de erori in gestiune, pot fi ascunse numai daca inainte sa se dea se ia cat mai mult. Oamenii sunt tot lipsiti de forta decizionala. Politicul dicteaza in continuare economicului.
Citește pe Antena3.ro
Investitorii spun ca unora le sunt acordate privilegii (in special fiscale) de care altii nu se bucura. Lipsa transparentei, strans legata de coruptie, nu e decat un mijloc de rezistenta al beneficiarilor de privilegii la concurenta straina. Arsenalul e clasic: arieratele, ca substitut de capital, majorarea prea inceata a pretului energiei, ca subventie mascata, comenzile de stat si (re)esalonarile de taxe, ca arme pentru denaturarea competitiei economice.
Bun, sa tragem linie. Daca managementul e acelasi, glasnostul si perestroika au progresat doar la nivel declarativ, ce s-a schimbat la noi? Din pacate, autorii schimbarii din decembrie 1989 au reusit sa incalce pana si principiul pe care l-au invatat de la Marx, care zicea ca revolutiile sunt locomotivele istoriei.
In trei cincinale trenul nostru n-a mers nicaieri. A ramas incremenit in gara, a consumat carbunii din stocul vechi, a luat combustibil pe datorie de la straini. Asadar, putem numi ceea ce s-a intamplat atunci revolutie, daca tinem neaparat, dar dupa definitii nu seamana. De asta nici n-au urmat reformele, fiindca s-ar fi incalcat obiectivul specific, care poate fi sintetizat prin expresia cunoscuta - "la vremuri noi, tot noi".