x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ritual, disciplină, satisfacţii

Ritual, disciplină, satisfacţii

de Elsa Exarhu    |    21 Feb 2010   •   00:00
Ritual, disciplină, satisfacţii
Sursa foto: Arhiva personală/

Unii oameni sunt de neînlocuit. Ştiu asta când mă uit la ceea ce fac, la realizările lor, de cele mai multe ori împotriva curentului. Dan Filimon, proprietarul clubului de echitaţie de la Băneasa, este unul dintre ei. Pentru o mână de visători şi pasiunea lui nebună pentru cai, Dan a reuşit să construiască prin acest club un loc ideal.

Şi cum oamenii buni se atrag unii pe alţii, i s-au mai alăturat la club şi cascadorul Nelu Szekely (în fotografie, Dan Filimon şi Nelu Szekely), un tip care poate stăpâni calul fie şi numai cu gândul, şi alţi tipi interesanţi. Priveam într-o zi cu admiraţie un tânăr care încăleca de parcă s-ar fi născut pe cal, fără să ştiu că Alex este fiul lui Nelu.

Magazinele şi pieţele din drumul spre Băneasa înregistrează cu siguranţă o creştere a vânzărilor de morcovi. La club se vine cu provizii, dar şi cu o poftă nebună de poveşti, de competiţie şi performanţă. Cum vremea n-a prea ţinut cu noi, a fost imposibil să mai scoatem caii în teren.

Aşa că ultima oară m-am delectat în manejul acoperit şi am privit lecţia de călărie a unor puştoaice adorabile: Maria şi Delia au 7-8 ani, sunt deja călăreţe curajoase. Cocoţate pe nişte cai înalţi, serioase şi foarte concentrate, se supun observaţiilor aspre ale instructorului. Florin Potmol e instructorul care scoate untul din elevi, dar tocmai de aceea, după 2 lecţii ei ştiu cât după 9. Şi apoi sunt călăreţii, tipi şi tipe miştoace. Nico are trei cai şi e un fel de Pocahontas călare.

Pluteşte la galop, zboară. Îmi spune că abia aşteaptă primăvara, să poată să spele caii cu furtunul, cu bureţii. Cum şampoanele pentru cai sunt speciale, mă întrebam dacă nu ar merge şi pentru noi, când am găsit pe net următoarea ştire: "Sarah Jessica Parker se spală pe păr cu şampon pentru cai". Aha!

Mai surfez puţin şi dau peste câteva sfaturi despre spălatul cailor, ritualul mă captivează, mai ales că e scris cu grijă:
"Înviorător şi igienic, duşul trebuie să fie rezervat zilelor frumoase. Calului îi place, dacă sunt evitate unele erori. Este tentant să rezolvi problemele de pansaj cu un jet zdravăn, dar furtunul trebuie folosit cu moderaţie.

DUŞUL: O PLĂCERE, NU O CORVOADĂ
Un duş bun dă rezultate extraordinare sub aspectul toaletei. Dar trebuie respectate câteva reguli pentru ca acesta să fie plăcut şi de folos pentru cal.

CE TREBUIE ŞTIUT
Un duş complet este o metodă bună pentru a avea un cal care arată superb zi de zi, sau la o prezentare, la un concurs. Spălarea cu multă apă este foarte indicată şi pentru a "recupera" un cal care vine de la păşune şi care are corpul şi coama năclăite de noroi şi praf. Iar dacă este prea cald, duşul ajută la răcorirea calului şi în acelaşi timp duce la degresarea părului şi îndepărtarea prafului până la piele.

1. Înainte de a începe şamponarea, periază cu grijă coama şi coada cu o perie. Descâlceşte coada şuviţă cu şuviţă, desfăcând cu răbdare nodurile ca să nu rupi sau smulgi perii. Doar aşa coada calului tău va rămâne amplă şi mătăsoasă. 

2. Foloseşte un şampon special pentru cai sau, la nevoie, un şampon natural şi foarte delicat, fără parfum. Toarnă-l în găleată şi diluează-l cu puţină apă călduţă. Pregăteşte-ţi un burete. Udă calul cu un jet fără presiune sau în ploaie începând cu membrele. În timp ce curge apa, frecţionează-l pentru ca apa să pătrundă bine. Este şi un masaj pentru cal şi atenuează senzaţia de frig.

3. Ridică încetişor jetul pe coapse, crupă, flancuri şi spate, pe umeri, apoi pe gât şi pe coamă, având grijă să nu îndrepţi jetul spre faţa calului. Nu uita burta, pieptul şi partea internă a coapselor. Plasează apoi jetul la baza cozii şi îndreaptă-l în jos, ca să uzi bine perii pe toată lungimea cozii.

4. Ia găleata şi buretele şi şamponează energic calul pe tot corpul. Clăteşte des buretele sub jetul de apă înainte de a-l băga iar în şampon, pentru ca acesta să rămână curat. Moaie bine coama şi freacă la baza perilor. Nu uita să cureţi calul sub coadă, între coapse, pe piept şi între membrele anterioare. Freacă şi partea scobită a chişiţei şi partea din spate a jaretului.

5. Dă cu buretele cu delicateţe pe faţă, evitând partea din jurul ochilor şi a nărilor. Şamponul ar putea să irite mucoasele calului, care după aceea nu te va mai lăsa să-l şamponezi. Uneori este preferabil să-l speli pe cap doar cu apă. La sfârşit, înmoaie coada în găleata cu şampon, ridicând-o de jos în sus, şi spal-o cum te speli pe cap.

6. Clăteşte calul pe tot corpul până dispare orice urmă de şampon. Pe cap clăteşte-l de preferinţă cu buretele. "Stoarce" apoi părul cu ajutorul unei lame-curăţător de transpiraţie, numai pe părţile îmbrăcate în musculatură: partea laterală a gâtului, umeri, flancuri, şale, crupă şi coapse. Şterge cu un prosop pluşat sau cu o altă cârpă absorbantă curată burta, pieptul, capul şi membrele. Stoarce coada legănând-o energic dintr-o parte în alta ca pe un bici. Duşul s-a terminat. Du calul la iarbă şi lasă-l să pască la soare până se usucă.

DUŞUL POATE DEVENI O DISTRACŢIE
Lasă calul să bea din furtun, să dea cu piciorul în băltoace şi să se joace puţin cu apa. Celor mai mulţi cai le place apa şi vor să se joace cu ea, ca să se distreze şi să se răcorească.

COLŢUL PROFESIONISTULUI
Unii cai nu vor să se lase spălaţi, mai ales pe cap. Desigur, au amintiri neplăcute de la un duş mai nedelicat. Unele stângăcii pot face duşul neplăcut pentru cai. Ca şi nouă, cailor nu le place să le intre clăbuc în ochi, în urechi şi în nas. Nu îndrepta niciodată jetul spre faţa calului. Evită şamponarea capului.

Dacă totuşi vrei să o faci, pune furtunul, cu presiune mică, îndreptat înainte, între cele două urechi, astfel ca apa să curgă încet pe faţă. Spală buretele, având grijă ca şamponul să nu ajungă aproape de ochi sau de nări. Nu folosi un jet cu presiune puternică. Când uzi calul, fă acest lucru progresiv, începând cu membrele, ca să se obişnuiască cu apa rece."

×
Subiecte în articol: tipi mişto/gagici miştoace