x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale RO: Zbor deasupra unui cuib de cuci beţi

RO: Zbor deasupra unui cuib de cuci beţi

de Dan Constantin    |    13 Ian 2011   •   18:15
RO: Zbor deasupra unui cuib de cuci beţi
Sursa foto: Cristian Marcu/Jurnalul Naţional
146355-85.jpgLumea nu ştie de ce mor păsările în acest început de an! Fenomenului i s-a găsit însă o explicaţie la Constanţa: graurii au mierlit-o de beţie. Are Dobrogea asta sclipiri de geniu care o fac unică! Doctorii de animale bolnave care au dat verdictul în cazul stolurilor lovite de moarte subită în zbor vor ajunge cu siguranţă în topul mediatizaţilor lumii. România începe astfel să-şi ocupe locul pe care-l merită. Drumul l-a deschis tot un dobrogean – numit Băsescu Traian – catalogat cel mai al dracului om al Planetei pentru ideea strălucită de a echilibra punga statului prin impozitarea ghicitoarelor. Când s-a pritocit măsura – pentru care Jurnalul Naţional a pledat cu convingere ?, n-am ştiut că o facem pentru celebritatea lui Băsescu pe pământ ame­rican. Egoişti, ţineam personajul pentru "uz intern", dar iată cum im­perialiştii ne-au spoliat şi de această plăcere – să-l enervăm doar noi pe T.B. Abia aştept să văd ce premiu îi vor da preşedintelui nostru ziariştii de la CNN, CBS, NBC, Euronews – care au difuzat reportaje despre mânia vrăjitoarelor alergate de Fisc – când vor fi apelaţi cu prietenescul "băi, găozarilor". Nu vreau să merg mai departe cu gândul răutăcios, dar cred că ştiu motivul pentru care Băsescu nu va călca la Casa Albă: ăia cunosc după WikiLeaks episodul cu telefonul furat şi returnat cu mesajul "ţigancă împuţită".
Vă daţi seama ce scandal ar ieşi la Prima Doamnă?

Revenind la păsăretul nostru picat din ceruri, avem, iată, şansa de a elu­ci­da misterul: după ce au zburat ei ce au zburat, graurii s-au oprit la una mi­că şi, ca băieţii în zi de leafă, s-au în­curcat. Încă una mică şi încă una până le-au pierdut numărul. Şi când au dat fâl-fâl din aripi, poc, boc – au căzut laţi, morţi de beţi. N-au avut norocul beţivanului biped să nu-şi rupă ceva la cădere – au căzut toţi în cioc şi... gata.

Problema e că după grauri au dat-o pe băutură şi, pardon de expresie, cio­roii. Şi ăştia-s mulţi ai dracului! Pâ­nă acum şi-au întrerupt brusc zborul doar câteva sute. Să intrăm cu adevărat în scenariul lui Hitch­cock?

De ce se întâmplă toate astea în Dobrogea? E un nou Pământ Sfânt pe la malul mării? De când a bătut Noul An, pe acolo se petrec tot felul de grozăvii. Crime peste crime, explicate de psihologul tablagiilor după modelul veterinarilor de la DSV Constanţa. Mai este în curs şi un nou caz Elodia, fără procurorul Iacob în pri­m-plan. Tot pe lângă ape, prin port, s-a derulat şi operaţiunea motoare cu TVA. Un stol de granguri a căzut (pe interceptări) în beciul Poliţiei şi alte păsări cu imunitate sunt în picaj. Un război intrapedelist l-a detronat pe naşul vameşilor din port care şi-a transformat numele în supranume. Bogatu a luat caimacul afacerilor imobliare din Carmen Silva, fost Vasile Roaită, transformând mălaiul contrabandei în centre de sănătate. Acum este un guguştiuc arestat care lasă locul liber pentru aripa stavro­si­ţilor de Pleşcoi. Starostele portului, fratele Băsescu, s-a retras  puţin de pe scenă şi lucrează şi el prin livada de piersici de la Agigea, unde aşteaptă să ate­rizeze pasărea cu ouăle de aur. Ele vin sub forma unei legi anulate de fratele din Deal, decizie care trimite staţiunile de cercetări ale Academiei de Ştiinţe Agricole direct în faliment. Aşa poate deveni şi piersicăria un teren pentru o staţiune de vis. Am propune şi un nume, după ctitor, "Vadu’ lu’ Traian". Ce păsărici bete vor mai cădea din cer pe terenul blagos­lovit de cel mai mănos mandat prezidenţial în folosul comunităţii Băsescu! Nefiind în specialitate (este doar vremea celor care nu se pricep!), îmi permit să mai deschid o pistă de investigare a cauzelor decesului în masă a păsăretului care intră în zona de competenţă a ROMATSA. Sto­cu­ri­le de produse etnobotanice, ex­pul­za­te de lângă şcoli, cămine stu­den­ţeşti, grădiniţe şi spitale, stau acum prin afara oraşelor. Aşa încât păsările hămesite pe vreme de iarnă au dat iama în furajul nesperat şi au luat-o razna. S-a dus dracului alti­me­trul, ca la Airbus, şi au intrat în pi­caj, strigând "ciocu’ mic!". Ce soartă pe fauna păsărească. Să intri în spa­ţiul aerian românesc şi să te crezi Mig! Cuc nebun, n-am nimic să-ţi mai spun!

×