x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România, capitala durerii

România, capitala durerii

de Petre Roman    |    09 Noi 2010   •   00:00

După recentul eşec al moţiunii de cenzură am putea spune că am ajuns la o încrucişare de drumuri fără indicatoare. Fiecare popor, putere, opoziţie cu adevărul său. Din păcate, Opoziţia a fost un fel de martor al puterii Puterii. Şi nu e de mirare. Să propui pericolul pe post de soluţie nu e o soluţie. Marele teoretician al "Artei războiului", Clausewitz, spunea că "Învingătorul e întotdeauna paşnic" şi nu-şi doreşte nimic mai mult decât să vadă lovitura sa de forţă aprobată de popor. Forţa deci nu are altă dorinţă decât să se dea drept ce nu e de fapt, adică rezultatul unui consens.

În România momentului, chiar dacă lucrurile stau cam cum spune Clausewitz, Puterea nu pare conştientă de ceea ce urmează. Nu mă refer doar la frustrarea profundă care a pus stăpânire pe cei mai mulţi dintre români. Mă refer la faptul că această frustrare nu poate decât să crească. Căci România viitorului imediat supusă poverii împrumuturilor şi datoriilor binecunoscute "nu va plăti ce nu poate plăti", aşa cum se afirma în titlul unui editorial recent din Financial Times. Tot acolo se spune că "astăzi există o recunoaştere tot mai mare a faptului că economiile post-comuniste din Europa de Est au fost structurate de la bun început în beneficiul intereselor străine, iar nu al economiilor locale".

Termenii împrumuturilor sunt, politic vorbind, tot mai nesustenabili: tăieri bugetare extrem de dure, taxe şi impozite tot mai mari şi planuri de austeritate care împing economia în jos şi pe foarte mulţi români afară din ţară, în emigraţie. În fapt, plata unor datorii atât de mari este cu totul improbabilă când economia acuză în continuare recesiune şi deficit comercial. Dar chiar admiţând un reviriment atât al economiei, cât şi al investiţiilor străine acumularea realizată ar urma să fie folosită cu prioritate şi aproape în totalitate pentru plata datoriilor. Aici îşi are locul bătălia politică pentru apărarea atât a locurilor de muncă şi puterii de cumpărare a populaţiei, cât şi a intereselor economice naţionale. Este cu totul imoral, dar şi nerealist ca întreaga populaţie să fie supusă unor restricţii salariale pe parcursul a zeci de ani. E un fel de iobăgie, de această dată nu la boieri, ci la plata datoriilor. O posibilă haiducie pe măsură parcă n-ar fi tocmai bună.

Guvernarea majorităţii UDMR-PD-L e precum călătorul care merge periculos pe hotarul dintre două ţări, cu un pas într-o ţară şi celălalt în altă ţară. Nu, nu mă gândesc la Ungaria şi România. Mă refer la ţara ilegalităţii de-o parte şi la ţara nedreaptă de cealaltă parte. Actuala Putere e acuzată că ameninţă libertăţile cucerite în democraţie. Adevărul e că guvernanţii nu apără libertatea oamenilor, ci iubesc preţul ei, adică sacrificiile celor mulţi impuse pentru libertatea nestânjenită a puterii lor.

Pe malul ruşinii pe care suntem aşezaţi/ Trăim zile de durere printre zile de lacrimi/ Dar pentru totdeauna rămânem/ Cu inima statornică şi sufletul devotat/ Speranţei de mai bine/ Prinşi de furia care va răzbi/ Ticăloşia puterii trecătoare.

×
Subiecte în articol: editorial