Cea de a doua știre, pe care, spre sincerul meu regret, nu am citit-o decât pe paginile câtorva entități mass media, este despre cei opt elevi ai Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” din București, premiați de către Agenția NASA în urma unui concurs la care au luat parte 26.000 de elevi din 19 țări. Au fost premiați și au ocupat locul 2 în competiție pentru un îndrăzneț proiect la care au lucrat 9 luni dar,deocamdată, nu au fonduri ca să meargă să își ridice premiul.
Asta este România educată, stimați prieteni! Pentru a plăti cei 21.000 de dolari, cât constă biletele de avion, cazarea,vizele și taxa de participare ale celor opt eminenți elevi de la prestigiosului Colegiu Național „Ion Luca Caragiale” și pentru doamna profesoară Cornelia Văiceanu, coordonatoarea proiectului, nu există (sau nu s-a găsit) posibilitatea de a accesa fonduri din banul public, dar pentru plimbările de lux, peste mări și țări, ale domnului președinte și ale doamnei sale, există! Situație în care, fără să vreau să emit observații malițioase sau impoliteți, pun, totuși o întrebare: ce reprezintă cel mai bine România în dialogul de idei și în confruntarea expertizelor de valoare pe teme de major interes pentru lumea de azi și,firește, pentru cea de mâine: solemnele tăceri ale domnului președinte, vestimentația mondenă a doamnei sale sau proiectul opt elevi despre mutarea omenirii pe planeta Jupiter? Ambițios proiect, în care au fost luate în calcul toate elementele importante pentru ca oamenii să poată trăi acolo, de la oxigentul gravitația artificială până la energia extrasă direct din spațiu, demers care poate reprezenta o premieră în abordarea subiectului.
„Ideea acestui proiect- va declara jurnaliștilor profesoara Camelia Văiceanu- a pornit de la dorința mea de a găsi o soluție și o activitate pentru acești copii după ce s-au întors din online. Am observat că elevii sunt împrăștiați și eram cu toții debusolați”. A încercat și, spre cinstea sa și a celor opt ambițioși adolescenți antrenați în realizarea proiectului, a reușit și au reușit! Lucrând, cu adevărat, în echipă, adică împreună, în mod temeinic și aplicat, fără tam-tam-uri publicitare care să mascheze găunoșenia, așa cum s-a întâmplat în cazul categoricului bluf al programului de rit prezidențial.
Acestea sunt faptele și m-aș bucura sincer dacă informațiile despre atât de importantul premiu decernat de către Agenția NASA celor opt temerari elevi de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale”, coordonați de profesoara Cornelia Văiceanu, și despre cum văd ei că va arăta „casa viitorului” în spațiul cosmic, ar ajunge până la însorita plajă din arealul vilei de protocol de la Neptun, unde domnul președinte va petrece Ziua Muncii, după atât de solicitantul turneu în America de Sud. Situație care s-ar putea finaliza cu un demers concret și salutar. Să zicem, bunăoară, că domnul Klaus Iohannis ar decide ca, în condițiile în care nu se vor putea aloca bani de la buget, acești 21.000 de dolari să fie luați din banii rezervați raidurilor de lux pe care domnia sa mai rămas să le efectueze până la încheierea celui de al doilea mandatul prezidențial. Mișcare pe care nu cred că cineva ar putea să o incrimineze ca fiind o deturnare de fonduri decât cu riscul de a-și pune în cap toți oameni de bună credință de pe aceste meleaguri..
Recunosc, este o ipoteză hazardată, dar care, totuși, are și ceva șanse de a deveni realitate. Adică dacă premianții NASA vor promite că, după finalizarea cât mai rapidă a proiectului, primii pasageri din racheta care va pleca spre Jupiter vor fi domnul Klaus Iohannis și soția!