Nimic nou sub soare si totusi privim uimiti cum se schimba lumea. Pe langa aceasta criza economica, parca fara sfarsit, apar tot felul de experimente ideologice care vor sa schimbe realitatea. Acum totul e la inceput, dand senzatia de pitoresc, dar experienta istorica ne spune ca ele se pot transforma in derapaje periculoase.
De ceva timp, toata lumea se intreaba ce se intampla cu adevarat in Ungaria. Masurile luate de Guvernul Orban, adoptarea unei noi constitutii, considerate de multi ca antidemocratice, cenzurarea fatisa a presei, subordonarea Bancii Nationale sunt motive care-i ingrijoreaza pe multi.
Ceea ce uimeste este faptul ca astfel de lucruri se intampla intr-o tara a Uniunii Europene. E un esec al acestei constructii politice, deloc o garantie ca excesele antidemocratice pot fi evitate.
E adevarat, in ultimele saptamani, reactiile europene au fost mai transante, iar SUA au trimis o scrisoare Guvernului ungar, scrisoare catalogata ca fiind un ultim avertisment inaintea luarii unor masuri mai drastice (de altfel, delegatia FMI s-a retras de la negocierile privind un nou imprumut de care Ungaria are nevoie stringenta).
Ne intereseaza pe noi ce se petrece in Ungaria? Evident ca da daca ne gandim ca si in Romania au avut loc destul de multe derapaje antidemocratice, care ar trebui sa dea de gandit.
Astfel, Parlamentul de la Budapesta a votat o lege prin care alocatiile sociale sunt conditionate de un anumit numar de zile de munca in folosul comunitatii (aceste masuri vizeaza indeosebi comunitatile de romi). Cum partidul lui Orban are o imaginatie istorica destul de ciudata, somerii si asistatii sociali sunt obligati sa mearga in tabere de munca (cand a fost anuntata aceasta masura, multi romani au salutat-o cu entuziasm, dovada ca nu ducem lipsa deloc de extremisti). Prin urmare, cei care refuza isi pierd alocatiile sociale si asigurarea.
Curios lucru, dar la cateva luni distanta, Guvernul Boc ia o masura aproape similara. Mai precis, cei care primesc ajutoare sociale sunt obligati sa-si plateasca mai intai impozitele locale (un lucru bun, la prima vedere, dar ar trebui sa tinem cont de faptul ca oamenii aflati intr-o asemenea situatie nu au nici dupa ce bea apa). Evident ca o asemenea conditionare este anticonstitutionala, dar cine mai respecta azi Constitutia? Deconcertant este faptul ca nici Opozitia si nici societatea civila nu au protestat impotriva unei asemenea masuri.
La urma urmei, decizia lui Boc pare o chestiune minora, mai ales ca in mentalul romanesc cei care beneficiaza de ajutoare sociale sunt romi (oricat am incerca sa ne prefacem ca nu observam, rasismul in Romania, chiar in stare latenta, exista in doze destul de mari).
De la 1 ianuarie, Ungaria are o noua Constitutie votata doar de partidul aflat la guvernare (lipsa de legitimitate este evidenta). Si la noi, aproape la fel. Nu e vorba de Constitutie, ci de proiectul comasarii alegerilor care, nu e deloc sigur, s-ar putea desfasura chiar in acest an. Acelasi abuz, votat cu seninatate de coalitia guvernamentala, aceeasi eludare a principiilor democratice care, nu-i asa?, trebuie respectate in Romania. Constitutia din Ungaria a fost adoptata pentru a intari puterea FIDESZ-ului, partidul aflat la guvernare, comasarea alegerilor din Romania are drept scop conservarea puterii regimului Basescu.
Daca Uniunea Europeana este ingrijorata de ce se intampla in Ungaria, nu pare deranjata deloc de abuzurile regimului de la Bucuresti. Si, de fapt, de ce s-ar sinchisi cei de la Bruxelles (au si ei destule probleme pe cap) cand Opozitia, societatea civila si altii care, chipurile, se lupta pentru democratie protesteaza doar in talk-show-uri si comunicate de presa?
Asa ca, intre noi si ei nu exista prea mari diferente. Doar ca la noi, romanii vor liniste si nu le pasa prea mult cand li se incalca drepturile.