x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România va ieşi din criză peste trei zile

România va ieşi din criză peste trei zile

de Dragos Moldovan    |    16 Iun 2010   •   00:00

Sfârşitul ăsta de săptămână s-a-nţepat în cuiul lui Pepelea. Ce înseamnă trei zile constituţionale versus trei zile calendaristice? - iată întrebarea. De joi de la prânz până sâmbătă sau de joi după-amiază până marţi dimineaţă??!! Mare ipocrizie! Şi extraordinar de sfidătoare la adresa preocupărilor unor oameni care se centrează tocmai în jurul zilei de mâine, de poimâine, de răspoimâine.

A fost vorba, vezi Doamne!, despre data la care urmează să se dezbată şi să se voteze Moţiunea de Cenzură. Traian Băsescu s-a fript la deşte cu Constituţia şi a început să numere băbeşte zilele de la citirea Moţiunii până marţi şi i-au ieşit mai mult de trei. Ca urmare, s-a adresat cu o scrisoare Parlamentului ca să facă bine şi să-şi regleze răfuielile ezoterice dintre Putere şi Opoziţie în week-end, sâmbătă. Mircea Geoană i-a-ntors-o elegant, tot în stil epistolar. La el, la preşedintele Senatului, altfel se aude citit pasajul din Constituţie. Adică: te-apuci să numeri, după ce termină de citit nenea şi tot numeri, tot numeri, până hăt, cine ştie când?, până cândva, când Birourile Permanente ale celor două

Camere se vor fi hotărând să stabilească o dată pentru votul asupra ofului expus în plen.
Carevasăzică, parcursul României spre culmile civilizaţiei şi democraţiei a ajuns pe înălţimea lingvistico-filozofică, ameţitoare, reprezentată de zicerea constituţională "după trei zile". Aha! Ce înseamnă "după trei zile"??!! Nimeni nu poate să ştie. Adică fix după trei zile sau de la trei zile încolo oricând???!!! Cetăţene revoltat, răspunde, te rog, după opinia dumitale. Când se împlineşte "după trei zile"?

De aici, aşa cum era şi firesc, o întreagă problematică mult mai complexă decât ieşirea României din criză. Pentru că în legătură cu subiectul ăsta ne-am lămurit: o să fie rău de tot. Da' ce înseamnă după trei zile, uite o chestiune foarte delicată şi deopotrivă extrem de profundă, pentru care merită să-ţi pui capul la bătaie. Asta, nene, e o temă existenţială de-a dreptul. Şi extrem de urgentă. Nu cum e criza economico-financiară. Nu zău, criza asta a devenit ceva care pluteşte deasupra noastră ca un spectru, ne străbate fiinţa naţională ca o nălucă. Nu se mai poate înţelege: care e durerea cea mai mare? În ce constă ea? A venit? Foarte greu de răspuns. Însă dacă vom găsi o soluţie la întrebarea "ce înseamnă după trei zile?", o să găsim, implicit, o oază de linişte. De exemplu, nu vor mai trebui să ne preocupe isteriile dintre Parlament, Guvern şi Preşedinţie, pentru că vom putea să strigăm fericiţi: "România va ieşi din criză peste trei zile".

Asta în cazul în care o să cădem cu toţii de acord, aşa cum e şi firesc, altminteri, că intervalul cu pricina poate însemna şi de joi până marţi sau de "joi mai apoi", cum bine a rezolvat românul raportul spaţiu/timp încă din vremuri străvechi. Şi deci nu se referă strict la primul minut din cea de-a şaptezeci şi doua oră. Şi ce e timpul, până la urmă?
Poate că României îi este scris să iasă din criză prin uşa deschisă către eternitate de răspunsul la această întrebare.

×
Subiecte în articol: editorial