In demonstratii maraton, romanii degera in orasele tarii si in capitalele europene. Ei solicita demisia Presedintelui, a premierului si alegeri anticipate decalate. Un sublocotenent cere instalarea temporara a unui regim temporar cu Majestatea Sa in frunte.
USL isi propune o greva sau un boicot parlamentar. Emil Boc le garanteaza ca, astazi, inca cetatenii acestei tari vor mai avea gaze naturale. Nu stie ce se va intampla luni. Va cerceta cand va ajunge la Guvern. Urmeaza temperaturi de pana la -25°C.
Grecia ar putea fi pusa sub o severa supraveghere europeana. In aceasta lume nebuna, care pare ca scapa de sub control, s-a desfasurat duminica dimineata, in liniste si pace, Festivalul International de Poezie si Epigrame “Romeo si Julieta la Mizil'.
O picatura de normal intr-un ocean care fierbe. Exact asta este semnificatia unui festival, aflat la cea de-a V-a editie, si care, in aceasta dimineata de duminica, a avut loc la Mizil.
Liceul Tocilescu, una dintre scolile acestui oras, un oras aproape neinsemnat pe harta unei tari care nici ea nu conteaza prea mult, cel putin in materie de decizie, s-a petrecut ceva magic. Adica ceva normal intr-o lume care fierbe.
Intr-o tara care da in clocot. Intr-o comunitate de 20 de milioane de romani, ai caror reprezentanti degera de frig in strada, intr-o incercare aproape supraomeneasca de a se salva, daramand regimul Traian Basescu.
Si ce s-a intamplat pana la urma la Mizil? De ce, dintre multiplele evenimente, am ales tocmai acest festival “Romeo si Julieta'? Pentru ca, aici, in acest loc devenit cum spuneam aproape magic, cativa oameni, sub bagheta unui profesor, Laurentiu Badicioiu, au reusit sa provoace bucurie, veselie si sentimente frumoase, organizand, ca in fiecare an, un festival de poezie si epigrame.
Pentru care, atentie, s-au inscris nu mai putin de 663 de concurenti din tara si din comunitatile romanesti din strainatate, cei mai multi fiind din Italia, Germania, Franta, Republica Moldova, Spania, SUA, India, Elvetia, Canada si Ucraina.
De doua ori mai multi concurenti decat in editia precedenta.Si pentru a-i alege pe cei mai buni, atentie, debutanti ca poeti si epigramisti, a fost creat un juriu alcatuit din personalitati proeminente ale culturii noastre. Conf. univ.dr. Daniel Cristea Enache, prof.univ.dr. Titus Constantin Vijeu, conf.univ.dr.George Stanca, Victoria Milescu, George Corbu, prof. univ.dr.ing. Corneliu Berbente, scriitorul Corneliu Leu, av. Ion Busuioc si Ioan Toderascu.
In timp ce Romania se pregateste sa inghete, sub cele mai naprasnice geruri din ultimii ani, sub cea mai proasta guvernare, cu rezervele de gaze naturale la jumatate fata de necesar si cu un consum cu 30 la suta mai mare, spre Mizil, localitatea legata atat de strans de numele marelui Ion Luca Caragiale, se indreapta, ca invitati, acad. prof. univ. dr. Solomon Marcus, acad. prof. univ. dr. Eugen Simion, prof. univ. dr. Stefan Cazimir, Mircea Ionescu Quintus, Mihai Stanescu, prof. univ. dr. Elias Rapeanu, prof. dr. Lucia Olaru Nenati si multe alte personalitati ale vietii noastre publice.
Sa ma ierte cititorul pentru enumerarile pe care le-am facut mai sus. Gestul meu, chiar cu riscul de a-i plictisi pe unii, a fost deliberat. Este un semn si, mai mult decat atat, o dovada oferita tocmai la Mizil ca aceasta tara, acest continent si aceasta lume nu pot innebuni pe de-a-ntregul orice s-ar intampla. Si nu se pot scufunda. Atat timp cat exista gesturi normale. Si oameni normali. Si umor.
Umorul care ne salveaza. Pe care il vedem in teribilul folclor al pancartelor din orasele in care romanii demonstreaza.
Sursa: CorectNews