x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale S-a prins PNL de capcana?!

S-a prins PNL de capcana?!

de Ion Cristoiu    |    31 Ian 2007   •   00:00
S-a prins PNL de capcana?!

Liderilor PD nu le-a trecut prin cap o clipa sa pastreze Alianta D.A. si la europarlamentare. Si nu pentru ca, furios, Traian Basescu ar fi facut presiuni asupra lor, ci pentru ca, asa cum am mai scris in acest spatiu de mai multe ori, liderii PD sunt mana in mana cu Traian Basescu si cu Theodor Stolojan. Vorbele vanturate prin presa si pe la televiziuni despre o razvratire a PD fata de actiunea cuplului Traian Basescu-Elena Udrea in chestiunea Biletelului sunt o subtila diversiune.

Intervenind prin telefon la Sinteza Zilei de luni seara, pe Antena 3, Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat uimirea ca PD a decis sa mearga singur la europarlamentare, dupa ce, in urma cu o saptamana, liderii democrati l-ar fi asigurat ca formatiunea va merge impreuna cu PNL. Acest punct de vedere, alaturi de cel potrivit caruia Traian Basescu e artizanul deciziei PD, mai fusese prezentat si la reuniunea PNL de la Sinaia.
Noutatea consta in prezenta lui Emil Boc in studio. Intr-o intalnire ce poate fi vazuta ca istorica - intaia oara de la infiintarea Aliantei D.A., cei doi lideri au avut posibilitatea unei polemici cordiale in direct, fata in fata, chiar daca unul se afla la telefon si celalalt in studio - , chestiunea intalnirii PNL-PD a iscat o controversa. Emil Boc nega existenta unei oferte PD de a merge impreuna cu PNL la europarlamentare, in timp ce liderul PNL sustinea ca momentul ar fi existat. Contrazicerea publica s-a incheiat indecis. Cuvantul lui Emil Boc contra cuvantului lui Calin Popescu Tariceanu.
Desi nu cred ca se vor ivi dovezi materiale ale unui asemenea moment, cum ar fi, de exemplu, stenograma, dreptatea e de partea lui Emil Boc. E imposibil ca PD sa fi propus sau macar sa fi acceptat sa mearga impreuna cu PNL la europarlamentare.
Liderilor PD nu le-a trecut prin cap o clipa sa pastreze Alianta D.A. si la europarlamentare. Si nu pentru ca, furios, Traian Basescu ar fi facut presiuni asupra lor, ci pentru ca, asa cum am mai scris in acest spatiu de mai multe ori, liderii PD sunt mana in mana cu Traian Basescu si cu Theodor Stolojan. Vorbele vanturate prin presa si pe la televiziuni despre o razvratire a PD fata de actiunea cuplului Traian Basescu-Elena Udrea in chestiunea Biletelului sunt o subtila diversiune. Toate datele dovedesc zdrobitor ca momentul Biletelului a fost pus la cale de Traian Basescu impreuna cu PD si PLD. Liderii democrati au jucat o comedie ieftina, mimand surprinderea fata de dezvaluirile Elenei Udrea, confirmate si intarite spectaculos de Traian Basescu, atat in Declaratia solemna de la Cotroceni, cat si in interviul regizat de la TVR. In realitate - asa cum am mai scris - , ei primisera de la Cotroceni indicatia de a nu iesi din Alianta si de la guvernare. Faptul ca, desi sfidat (pentru ca sfidare ar fi fost refuzul PD de a iesi din Alianta si de la guvernare, desi el le-a zis), Traian Basescu n-a reactionat printr-o admonestare publica tradeaza o intelegere anterioara cu PD.

Din aceasta intelegere face parte si decizia PD de a merge singur la europarlamentare. Telul final al intelegerii - repet si voi repeta - vizeaza tocmai testul crucial pe care-l reprezinta scrutinul de la 13 mai 2007 pentru toate partidele politice din Romania. In calculele trioului Traian Basescu-PD-PLD, PNL trebuie sa obtina un scor dezastruos. Urmare a acestui scor, actuala conducere va fi pusa la indoiala din interiorul PNL. Si atunci gruparea Stolojan va pune mana pe PNL printr-o fuziune cu PLD. Daca in PNL nu se intampla nimic, e pregatit un al doilea scenariu. Cel al crearii unei noi Aliante de Dreapta PLD-PD sub binecuvantarea lui Traian Basescu, infatisata electoratului drept adevarata Alianta.
Pentru ca PNL sa sufere un dezastru electoral, e absolut necesar, in planurile de la Cotroceni, ca PD sa ramana in Alianta si la guvernare, mergand singur in alegeri. Chiar daca PLD ar lua din electoratul PD, se spera ca amandoua formatiunile vor fura din electoratul PNL, dar si din electoratul de dreapta. Un rezervor pentru aceste doua partide e socotit a fi cel al Partidului Noua Democratie, catre care sunt indreptate subtil voturile nemultumitilor de actuala guvernare.

La Sinteza Zilei, Emil Boc a lansat lui Calin Popescu Tariceanu propunerea unui pact de neagresiune in campania electorala. Suntem siguri ca PD il va respecta.
Da, dar in tot acest timp:
a) PNL, identificat cu guvernarea, va fi tocat marunt de Traian Basescu in numele dreptului pe care si l-a asumat, cu de la sine putere, de a critica Guvernul.
La toate posibilele replici ale PNL, PD va sari in sprijinul lui Traian Basescu. S-ar incalca pactul de neagresiune? Fireste ca nu.
b) PNL va fi atacat furibund de catre Partidul Liberal Democrat.
PD nu va sari in sprijinul PLD, cand PNL va raspunde. Da, dar nici nu va da o mana de ajutor PNL.
c) PD va profita din plin de avantajul guvernarii. Va face rost de bani pentru campania electorala de la clientela politica, va folosi la maximum presa si televiziunea, va fi scutit de chemarea la DNA.
In acelasi timp, ministrii PD vor duce o politica pe cont propriu definita prin populism si, mai ales, prin boicotarea Guvernului, identificat cu PNL. Atat in emisiune, cat si ulterior, la Sinaia, Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat neincrederea in pactul de neagresiune. S-au prins liberalii ca e o capcana?!

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial pnl