x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să renunţăm la Constituţie. Până nu e prea târziu!.

Să renunţăm la Constituţie. Până nu e prea târziu!.

de Adrian Năstase    |    24 Mai 2011   •   21:00
Să renunţăm la Constituţie. Până nu e prea târziu!.

Daca e sa folosim un limbaj colocvial, in democratiile consolidate si func­­tio­­na­le, persoanele si institutiile care trec peste Constitutie o incurca. In Ro­ma­nia, neconsolidata si nefunc­ti­o­nala, Constitutia este acea carticica ce ii incurca pe guvernanti. Ma gan­deam la acest lucru ascultand ul­ti­mele reflectii prezidentiale in le­ga­tura cu viitorul legii fundamentale.

Din cand in cand, Basescu isi mai aminteste de ideea cu schimbatul Cons­titutiei. Acum isi doreste ca vii­toa­rele alegeri generale sa aiba loc cu Constitutia modificata, iar referen­du­mul care ar aproba aceasta modifi­care sa se desfasoare o data cu ale­ge­ri­le locale. Am mai scris despre asta. Un asemenea referendum i-ar permi­te presedintelui sa se implice in cam­pa­nia electorala de la locale alaturi de ce a mai ramas din partidul sau de suflet.

Pentru presedinte, ideea cu refe­ren­du­mul e un fel de hopa-mitica pe care il scoti din buzunar cand iti convine si il pitesti iute cand se aduna nori negri la orizont. Ani de zile, Traian Basescu a pledat pentru 'in­toar­ce­rea la popor' (eventual in Piata Uni­versitatii) ca santaj, ori de cate ori desfasurarile de pe scena politica nu-i mai conveneau. Pe vremea ace­ea, poporul era bun. Din momentul in care poporul s-a obraznicit, nu ne mai intoarcem la el. Cel putin asa am aflat de curand, cand seful statului a spus ca bucurestenii nu isi cunosc in­te­­resul si nu pot decide rational in pri­­vinta unei noi legi pentru orasul lor.

Asa ca trebuie sa decida Par­la­men­tul. Parlamentul cu doua C­a­me­re? Parlamentul cu prea multi parla­men­tari? Chiar el. Basescu foloseste poporul contra Parlamentului si invers, dupa cum ii dicteaza interesele de supravietuire po­­li­tica. Nu respecta nici poporul, nici Parlamentul, asa cum nu poate res­­pec­ta nici un set clar de reguli. De pilda Constitutia, care il incurca pas cu pas. Iata de ce mi s-ar parea mult mai realista o solutie extrema si clara. Sa renuntam la Constitutie! Oricum nu conteaza ce scrie acolo, problemele sunt decise de Curtea Cons­ti­tu­ti­o­na­la. Conform Constitutiei, are drepta­te cine are majoritate acolo. La CCR (Asa ar putea suna si singurul articol al unei viitoare Constitutii eficiente).

Fara Constitutie am putea schimba, de altfel, si numele institutiei in cauza. I-am putea spune simplu, Curtea. Curtea lui Traian Basescu, po­pu­lata de curtenii sai. Curtea ar fi cea care s-ar exprima la fiecare re­fe­ren­dum, in locul cetateanului zanatic, nerecunoscator si impredictibil. Si, in felul asta, am ajunge la situatia in care nu poporul il alege pe presedinte, ci invers. Presedintele ar putea numi, prin decret, poporul. Moment in care am putea rasufla usurati, pentru ca mo­dernizarea statului va fi avut loc si ne putem dedica toate eforturile altor scopuri: turismul, lupta cu Rusia sau constructia de miniautostrazi.

×
Subiecte în articol: editorial