Daca e sa folosim un limbaj colocvial, in democratiile consolidate si functionale, persoanele si institutiile care trec peste Constitutie o incurca. In Romania, neconsolidata si nefunctionala, Constitutia este acea carticica ce ii incurca pe guvernanti. Ma gandeam la acest lucru ascultand ultimele reflectii prezidentiale in legatura cu viitorul legii fundamentale.
Din cand in cand, Basescu isi mai aminteste de ideea cu schimbatul Constitutiei. Acum isi doreste ca viitoarele alegeri generale sa aiba loc cu Constitutia modificata, iar referendumul care ar aproba aceasta modificare sa se desfasoare o data cu alegerile locale. Am mai scris despre asta. Un asemenea referendum i-ar permite presedintelui sa se implice in campania electorala de la locale alaturi de ce a mai ramas din partidul sau de suflet.
Pentru presedinte, ideea cu referendumul e un fel de hopa-mitica pe care il scoti din buzunar cand iti convine si il pitesti iute cand se aduna nori negri la orizont. Ani de zile, Traian Basescu a pledat pentru 'intoarcerea la popor' (eventual in Piata Universitatii) ca santaj, ori de cate ori desfasurarile de pe scena politica nu-i mai conveneau. Pe vremea aceea, poporul era bun. Din momentul in care poporul s-a obraznicit, nu ne mai intoarcem la el. Cel putin asa am aflat de curand, cand seful statului a spus ca bucurestenii nu isi cunosc interesul si nu pot decide rational in privinta unei noi legi pentru orasul lor.
Asa ca trebuie sa decida Parlamentul. Parlamentul cu doua Camere? Parlamentul cu prea multi parlamentari? Chiar el. Basescu foloseste poporul contra Parlamentului si invers, dupa cum ii dicteaza interesele de supravietuire politica. Nu respecta nici poporul, nici Parlamentul, asa cum nu poate respecta nici un set clar de reguli. De pilda Constitutia, care il incurca pas cu pas. Iata de ce mi s-ar parea mult mai realista o solutie extrema si clara. Sa renuntam la Constitutie! Oricum nu conteaza ce scrie acolo, problemele sunt decise de Curtea Constitutionala. Conform Constitutiei, are dreptate cine are majoritate acolo. La CCR (Asa ar putea suna si singurul articol al unei viitoare Constitutii eficiente).
Fara Constitutie am putea schimba, de altfel, si numele institutiei in cauza. I-am putea spune simplu, Curtea. Curtea lui Traian Basescu, populata de curtenii sai. Curtea ar fi cea care s-ar exprima la fiecare referendum, in locul cetateanului zanatic, nerecunoscator si impredictibil. Si, in felul asta, am ajunge la situatia in care nu poporul il alege pe presedinte, ci invers. Presedintele ar putea numi, prin decret, poporul. Moment in care am putea rasufla usurati, pentru ca modernizarea statului va fi avut loc si ne putem dedica toate eforturile altor scopuri: turismul, lupta cu Rusia sau constructia de miniautostrazi.