x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale ”Salvați România” sau ”Salvați USR”?

”Salvați România” sau ”Salvați USR”?

de Serban Cionoff    |    18 Dec 2016   •   10:36
”Salvați România” sau ”Salvați USR”?

Nici nu s-a uscat bine cerneala cu care a fost printat comunicatul Biroul Electoral Central privind rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 11 decembrie că perdanții au și început să își scoată ochii unul altuia, acuzându-se reciproc pentru eșec. Zgomotul cel mai cumplit venind tocmai de unde ne-am fi așteptat mai puțin. De la USR! Formațiunea condusă de Nicușor Dan, care, din Uniunea Salvați Bucureștiul, după ce s-a dat de trei ori peste cap, a devenit Uniunea Salvați România.

 De unde, până acum, erau numai unitate și frăție, numai zâmbete mieroase și promisiuni super optimiste,iată-i,azi, unii cu ghearele în gâtul altora. Mă refer la acuzațiile grave pe care Sergiu Moroianu le-a adus lui Matei Păun, fostul șef de campanie a partidului. Acuzații de natură să îl înfurie peste poate pe însuși președintele partidului, Nicușor Dan, care, pe repede înainte, a convocat Biroul Național și cât ai zice ,,13 senatori plus 30 deputați’’ l-a exclus din partid pe rebel.

 Numai că rebelul nu este chiar un oarecare. Nu, el este soțul doamnei Clotilde Armand, vicepreședintă și veritabilă vedetă mediatică a partidului, candidată la postul de primar al sectorului 1 din București, în prezent  consilier municipal la același sector  al Urbei lui Bucur Ciobanul. Doamna Clotilde sărind numaidecât în ajutorul soțului-victimă și declarând, cu subiect și predicat, următoarele:,,Se pare că atunci când nu sunt eu acolo, se iau decizii greșite’’. Nici matematicianul Sergiu Moroianu, victima  intoleranței partinice, nu a rămas dator? ,,Sunt un om care știe să rezolve problemele și o voi rezolva și pe aceasta’’.

  Să fie un asemenea schimb de replici doar primele secvențe ,,la vedere’’ ale unui conflict care mocnea în tainițele partidului? Primele- poate, dar cine garantează că ar fi și ultimele și că lucrurile vor rămâne aici? Drept pentru care, ajungem la vorba înaintașilor: ,,așteptăm cu interes, cel de-al N-șpelea congres!’’

 Pe bună dreptate, oameni cu scaun la cap își mai pun și o altă   întrebare:Dacă așa se comportă USR-iștii atunci când pierd partida, cum s-ar fi comportat în cazul că o câștigau? Alții, ducând raționamentul mai departe, se întreabă și ei: Cum pot avea USR-iștii pretenția să salveze România de vreme ce nu sunt în stare să își gestioneze propriile crize? Fiind membrii ai unui partid care,în loc să își cenzureze orgoliile personale sau de grup și să lupte pentru a se salva de la dezbinare, au ales să își pună poalele în cap după prima zdruncinătură mai serioasă? Întrebări cărora li se poate adăuga  încă una, pe o temă mult mai sensibilă, privind modul în care operează în acest partid care se dorește unul eminamente modern principiul democratic al exercitării dreptului de opinie al fiecărui membru? Începând cu dreptul de a avea și de a exprima, în mod public, deschis, opinii critice.      

 Poate că nu aș fi dat atenție acestui scandal, socotindu-l unul de slabă intensitate în comparație cu scânteile iscate de crizele autoritariste ale președintelui Klaus Iohannis (în spatele cărora se află un orgoliu nemăsurat și, mult mai rău, necenzurat) dacă nu ar fi vorba despre o formațiune politică care nu scapă nici-un prilej  să își proclame identitatea inconfundabilă. Și, când acolo, vedem că are tot aceleași metehne pentru care îi înfierează pe adversarii politici și pe care vrea să îi scoată din joc. Lucru care ne duce cu gândul la norma nescrisă a politicianismului sadea: ,,ridică-te te tu, ca să mă așez eu!’’ Așa încât, să nu fie de mirare dacă, în locul unui rug, ale cărui flăcări să îi piardă pe ereticii politichiei carpato-pontico-dâmbovițene, vom constata că totul nu a fost decât un foc de paie. Ceea ce, la drept vorbind, nu ar fi nici prima și, foarte probabil, nici ultima deziluzie în materie  din ultimii 27 de ani!

  Rămâne, așadar,  de văzut dacă, dar, în primul rând, cum vor ști liderii partidului să gestioneze această situație care amenință foarte serios să le afecteze credibilitatea și atractivitatea. În primul rând pentru că, în realitate, personajul care ar rolul central în toată tevatura este și rămâne Clotilde Armand. Adevăr pe care analistul Bogdan Chireac l-a rostit, răspicat, aseară la o dezbatere difuzată pe canalul ,,Antena 3’’:,,Fără Clotilde Armand, USR nu mai are nici-un chichirez’’. 

 Riscă,așadar, Uniunea Salvați România, starletă politică a stagiunii electorale 2016, să își schimbe sigla, defilând, care și câți vor mai rămâne, cu sloganul:,,Uniunea Salvați USR-ul’’?

 Aceasta e întrebarea

×