Invidios parca pe expunerea mediatica a lui Razvan Ungureanu, Traian Basescu revine, repezit si usor incoerent, pe scena publica: interviuri in presa care-l agreeaza, declaratii, interventii telefonice la emisiunile de televiziune (fiindca, nu-i asa, presedintele nici nu are altceva de facut).
Din multele mesaje transmise opiniei publice, retine atentia unul cu alura razboinica: nu are de gand sa numeasca un guvern USL, chiar daca aceasta alianta va avea majoritate parlamentara. Motivul? USL este o uniune de partide si nu un partid in sine. fii-atunci, calculeaza febril Basescu, Constitutia spune ca presedintele trebuie sa consulte partidele si nu aliantele, pentru numirea unui nou premier. (Este clar ca niciun partid nu va obtine o majoritate parlamentara absoluta.) Deci, isi continua Basescu rationamentul, va putea sa numeasca un premier din orice partid parlamentar.
Povestea nu e noua, a mai fost aruncata pe piata de Basescu si anul trecut, parea abandonata, dar iata ca se revine la ea.
Mandatul lui Basescu se transforma, pe zi ce trece, intr-o incercare tot mai disperata, axata pe un obiectiv unic: cum sa-si conserve puterea dupa alegerile legislative. Un guvern USL, cu majoritate parlamentara, il poate face sa devina o prezenta cvasi-simbolica la Cotroceni. E de luat in calcul si varianta ca noua putere ar decide sa-l suspende si, in final, sa-l inlocuiasca din functie. Iata considerentele pentru care actiunile lui Basescu vizeaza un singur scop: blocarea accesului USL la guvernare.
Amenintarea ca o majoritate USL poate fi oprita sa formeze un nou guvern constituie doar o cacealma. Cu majoritate in parlament, asocierea politica PSD, PNL si PC il poate suspenda imediat pe presedinte. De altfel, electoratul USL este animat, in esenta, de dorinta de inlaturare a regimului PDL-Basescu.
Putin probabil ca actualul presedinte, intr-o asemenea situatie, va incerca, prin tot felul de subterfugii constitutionale, sa refuze USL-ului dreptul de a forma noul guvern. Nu va avea acest curaj pentru ca, in caz contrar, criza politica va fi totala. fii nu in favoarea presedintelui.
Intr-o atare situatie, Basescu isi calculeaza sansele intr-o singura directie: destramarea USL. De aici si mesajele de simpatie adresate liberalilor, de aici si apelurile, destul de comice, de unire a fortelor de dreapta (ca si cum PDL ar avea de-a face cu vreo doctrina ideologica).
E aceeasi schema aplicata actualei coalitii de la guvernare cand migratia politica, mai ales din PSD, a ajutat PDL-ul sa obtina o minima majoritate parlamentara. Ne putem astepta sa se intample la fel si acum? Basescu spera ca da.
Probabil ca in aceasta varianta isi gaseste loc si mesajul de autoincredere al lui Razvan Ungureanu, atunci cand declara ca va conduce si viitorul guvern. Iata de ce, in perioada urmatoare, pana la alegeri, USL are de facut un singur lucru: sa ramana unita.