x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Scenariul lui Razvan Ungureanu

Scenariul lui Razvan Ungureanu

de Ion Cristoiu    |    05 Feb 2007   •   00:00
Scenariul lui Razvan Ungureanu

Razvan Ungureanu i-a adus dinadins un afront lui Calin Popescu Tariceanu. Stiind ca prin aceasta il obliga pe Calin Popescu Tariceanu sa ceara demisia. De ce ar fi facut-o? Foarte simplu. Razvan Ungureanu tradeaza in ultimul timp o simpatie evidenta pentru Partidul Liberal Democrat. Declaratiile sale, comportamentul sau ascund decizia de a pleca din PNL in favoarea PLD. La aceasta l-a indemnat si Traian Basescu. Asa cum am mai scris, presedintele si-a stabilit drept obiectiv prioritar faurirea unui partid prezidential: Partidul lui Theodor Stolojan.

La conferinta de presa de ieri, Mihai Razvan Ungureanu si-a justificat decizia de a demisiona prin faptul ca acest lucru i-a fost cerut de premier. Domnia sa nu considera ca ar fi gresit cu ceva in clipa cand l-a informat doar pe Traian Basescu despre situatia iesita din comun a celor doi muncitori din Irak.
Intamplator sau nu, tanarul politician nu s-a referit si la un alt moment care l-a facut pe Calin Popescu Tariceanu sa-i ceara demisia: cel al eliberarii celor doi.
Din cate se stie, premierul a aflat din presa, si nu de la MAE ca muncitorii au fost eliberati.
Omisiunea de a nu-l informa pe premier ca muncitorii sunt detinuti sub acuzatia de spionaj poate avea o explicatie. Asa cum a incercat sa dovedeasca la conferinta de presa, ministrul de Externe a vrut sa afle de la seful CSAT daca muncitorii au desfasurat activitati de spionaj. In clipa in care Traian Basescu i-a spus ca nu e vorba despre asa ceva, domnia sa a considerat cazul cazut in randul activitatilor consulare de rutina. In consecinta, n-avea nici un rost sa-i mai complice premierului viata cu un caz marunt.

Neinformarea premierului in cazul eliberarii celor doi n-are insa nici o scuza. Date fiind proportiile scandalului, era normal, ba mai mult, era obligatoriu ca premierul sa fie informat.
Luarea prin surprindere l-a pus pe Calin Popescu Tariceanu intr-o pozitie extrem de nefavorabila: cea de sef al guvernului care nu stie ce se intampla in guvern. Hotarand sa-l tina pe premier departe, Mihai Razvan Ungureanu stia ca iscaleste un afront practic de neinghitit. Un afront cu atat mai mare, cu cat venea dupa dezvaluirile ca si in cazul retinerii premierul fusese ocolit.
Razvan Ungureanu e un om matur. Nu-l putem banui de a nu fi realizat la ce se expune. Posibil temei pentru o teza:
Mihai Razvan Ungureanu i-a adus dinadins un afront lui Calin Popescu Tariceanu.
Stiind ca prin aceasta il obliga pe Calin Popescu Tariceanu sa ceara demisia.
De ce ar fi facut-o? Foarte simplu.

Razvan Ungureanu tradeaza in ultimul timp o simpatie evidenta pentru Partidul Liberal Democrat. Declaratiile sale, comportamentul sau ascund decizia de a pleca din PNL in favoarea PLD. La aceasta l-a indemnat si Traian Basescu.
Asa cum am mai scris, presedintele si-a stabilit drept obiectiv prioritar faurirea unui partid prezidential: Partidul lui Theodor Stolojan. Chiar daca PD n-a fost scos de la inima, calculele ii arata presedintelui ca PLD ar fi adevaratul sau partid:
a) are avantajul unui partid de Opozitie;
b) e desavarsit pro-Basescu;
c) e un partid nou, avantaj urias pe fondul unei crize a partidelor deja existente, vizibila in scurgerea electoratului spre formatiunea lui Gigi Becali;
d) e un partid ce se bucura de prezumtia de necorupt, de moral.
Campania de construire a PLD, net daunatoare nu numai PNL, dar si PD, are drept una dintre componente planul impodobirii PLD cu personalitati mediatice de prim rang.
O simpla iscodire a studiourilor tv dezvaluie prezenta agresiva si insistenta a lui Theodor Stolojan, Mona Musca, Gheorghe Flutur, Radu F. Alexandru, Cristian Boureanu, Raluca Turcan.
Acesti actori mediatici de prim rang sunt preferati nu numai de presa, dar si de asa-zisa Societate Civila. Dintr-un simplu motiv: joaca cu brio teatrul politicienilor antipoliticianisti sau, ma rog, al politicienilor care fac un altfel de politica.
Razvan Ungureanu e una dintre personalitatile care corespund exemplar acestor exigente: simpatizat de presa si de asa-zisa Societate Civila, cu o imagine de independent, dar mai ales cu o imagine de moralitate perfecta.
Se intelege ca plecarea lui Mihai Razvan Ungureanu din PNL ar fi o lovitura de succes pentru PLD si, prin asta, pentru planurile lui Traian Basescu. Miscarea cere insa anumite conditii de indeplinit:
a) incercarea sa fie si o paguba administrata actualei conduceri a PNL;
b) trecerea sa para impusa de un divort principial de Calin Popescu Tariceanu, si nu un sarit intr-alta barca;
c) trecerea sa fie facuta cu un urias zgomot mediatic.

Dupa doua zile de amanare jucata, de zvonuri lansate cu dibacie, pentru a spori tensiunea mediatica, Mihai Razvan Ungureanu si-a anuntat demisia.
Atentie!
Nu pentru ca s-ar simti vinovat cu ceva, ci pentru ca i-a cerut-o premierul!
De sesizat rapid tintele vizate de Razvan Ungureanu, un politician mult mai abil decat vrea sa para:
1. Calin Popescu Tariceanu a mai comis un abuz cerand unui demnitar nevinovat demisia doar pentru a-si satisface un orgoliu marunt;
2. actuala conducere a PNL confirma acuzatiile celor din PLD ca sacrifica competenta pe altarul intereselor de gasca;
3. capitalul politic al lui Razvan Ungureanu creste urieseste prin demisia sa de onoare.
Numai bun sa intre in Partidul Liberal Democrat!

×