Fiecare sfârşit de săptămână pe şoselele noastre înseamnă aglomeraţie, nervozitate, agresivitate şi accidente. Datele de la Direcţia Rutieră ne arată un trafic în creştere în ultima vreme, ca şi numărul accidentelor. (În week-end-ul trecut, 16 oameni şi-au pierdut viaţa, 94 au fost răniţi grav, în 101 accidente.) Criza care a cuprins toată lumea nu se vede pe drumurile noastre! Maşinile s-au aşezat din nou pe şosele şi le-au ocupat. Şoferii sunt la posturile lor. Întrecerea - fără învingători - continuă! Aici sunt doar învinşi...
Din păcate, alte crize ne omoară pe drumurile noastre; criza respectului şi a impunerii legii; criza drumurilor de nivel european şi a autostrăzilor.
Avem, în schimb, din belşug mitocănie, agresivitate şi violenţă! Văzând ce se întâmplă pe şosele, parcă ne mitocănim pe zi ce trece. Specialiştii în domeniu au demostrat - la unison - că şoferul conduce maşina aşa cum trăieşte! Cu alte cuvinte, complexele, trăirile, frustrările permanente îşi pun amprenta şi pe conduita celui de la volan. Ba, mai mult, în traficul de la noi, "autorii", impunându-le, încearcă să obţină "victorii", devenind agresivi şi violenţi. Urmările nu se lasă aşteptate; brusc, liniştea şi buna dispoziţie a familiei tale din maşină sunt tulburate de un mitocan care te flashuieşte până te împinge în şanţ! Nu peste mult timp, din faţă vine pericolul cel mare: agresivul, care, pentru a nu izbi maşina depăşită nepermis, te trimite pe marginea prăpastiei! Şi, tot aşa, un drum pe care ţi-l doreai liniştit şi relaxant devine un calvar. Scenele se repetă de zeci de ori, fără a fi sancţionate. Nervii au ajuns la cote explozive, din cauza mersului obsedant în coloană. Calitatea vieţii noastre la volan s-a schimbat enorm. Din păcate, numai în rău! Ni s-au schimbat orele plecărilor şi sosirilor acasă, la serviciu, la destinaţiile pe care le avem. Aproape fiecare deplasare este relativă în timp şi în spaţiu. Suntem tot mai nervoşi din cauza stresului rutier.
Cu toţii, indiferent ce suntem, şoferi, pietoni, motociclişti, biciclişti trebuie să gândim ceva. Să facem ceva!
Câţiva dintre dumneavoastră, cititori ai JN, mi-aţi sugerat să încercăm împreună o "minune"!
O schimbare de atitudine în trafic; Da, dar cum?
Să ne imaginăm un gen de campanie a bunului-simţ şi a respectului reciproc. Să încercăm într-un fel să-i izolăm şi să-i determinăm pe "virusaţii rutieri" să se ruşineze şi poate ruşinându- se să se schimbe! Dar oare aceşti indivizi au ruşine? Oare am reuşi să-i facem să se simtă rejectaţi?
Am putea să-i trecem apoi pe o listă a ruşinii pe aceşti "rejectaţi" din trafic! Orice idee este binevenită! Împreună putem face ceva organizat, eficient, aşa cum se întâmplă în ţările civilizate, cu o puternică cultură civică.
Comentariile dumneavoastră, ideile şi propunerile, însoţite de fotografii şi imagini surprinse "la faţa locului" vor justifica demersul nostru pentru o nouă atitudine în trafic.
Aştept opiniile dumneavoastră pentru a declanşa cât mai curând o acţiune de "schimbare a conduitei rutiere" de care toţi avem nevoie.
Citește pe Antena3.ro