Donald Trump seamănă vânt și își mai trece un record negativ în portofoliu. Potrivit Euronews, blocajul de peste 24 de zile al administrației americane (shutdown) este cel mai lung din istoria SUA, cam un sfert din guvernul federal fiind închis, cu peste 800.000 de angajați neplătiți de aproape 4 săptămâni. Congresul american refuză să aprobe 5,7 miliarde de dolari cerute de Trump pentru finanțarea zidului de la granița cu Mexicul, iar conflictul are toate șansele să nu se stingă prea curând. Evident că pentru Trump, “ceilalți” sunt de vină: democrații care dețin majoritatea în Camera Reprezentanților și “care opun rezistență”. Liderul de la Casa Albă anunță chiar că va declara stare de urgență, situație în care președintele va guverna fără aprobarea Congresului, apelând la o măsură extremă pentru repornirea instituțiilor federale.
Dar nici eventuala stare de urgență și nicio altă măsură extremă nu pot să repare relele aduse americanilor de politica bazată pe “rasism, misoginie și incitare naționalistă” a lui Trump, care - scria Joseph Stiglitz, laureat Nobel pentru Economie - “a dezlănțuit forțe negre și violente care au început deja să scape de sub control”.
Deficitul SUA de 1 trilion de dolari este cel mai mare care s-a înregistrat vreodată în orice țară, pe creștere economică, pe timp de pace, într-un singur an. Investițiile majore generatoare de locuri de muncă și de venituri consistente au rămas doar promisiuni electorale. Marele capital s-a îmbătat cu apă rece odată cu relaxarea fiscală care a produs acest deficit și care - spun analiștii economici - va crește într-un final costul capitalului după taxare.
Corporațiile americane, instituțiile financiare și bursa sunt toate stăpânite de neîncredere și de prea multe incertitudini; amintirea crizei din 2008 este vie, iar rana adâncă provocată atunci este încă nevindecată. Deși intitulată “America First”, politica lui Trump nu a întărit unitatea americanilor, ci a semănat neîncrederea și a sporit discordia. Când cetățenii nu mai au încredere unii în alții și nici în aparatul statului, societatea nu mai funcționează și haosul se face stăpân. Dar “Trump înflorește pe timp de haos”, spune același Stiglitz. Se apropie totuși ziua decontului politic, iar anul acesta economia SUA va arăta câtă furtună culege Donald Trump.