x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale După sentința în procesul Monicăi Macovei cât de optimiști mai putem fi în ceea ce o privește pe cea în dosarul lui Vlad Pascu?

După sentința în procesul Monicăi Macovei cât de optimiști mai putem fi în ceea ce o privește pe cea în dosarul lui Vlad Pascu?

de Serban Cionoff    |    15 Apr 2024   •   19:26
După sentința în procesul Monicăi Macovei cât de optimiști mai putem fi în ceea ce o privește pe cea în dosarul lui Vlad Pascu?

Cu un an și jumătate în urmă, scriam tot aici, în coloanele Jurnalului, că-mai bine mai târziu decât niciodată- Monica Macovei află ce înseamnă cu adevărat egalitatea în fața legii. Mă refeream la o anumită decizie a unor magistrați care au avut capacitatea și curajul să respingă tentativele fostei procuroare a regimului partidului-stat de a se sustrage cercetării circumstanțelor în care a lovit cu mașina din doare personală un motociclist care circula corect pe șosea în apropiere de Mangalia. Accident în urma căruia cel rănit a avut nevoie de 110-120 de zile de îngrijiri medicale. Nu eram singurul care speram că, în acest caz, justiția ultra-reformată de către însăși Monica Macovei va opera cu dreaptă măsură, după cum trebuie să recunosc și că nu erau deloc puțini și aceia care îmi atrăgeau atenția că nu fac decât să nutresc niște prea mari speranțe!

Și iată că, vineri, împărțitorii de dreptate de la Judecătoria Mangalia mi-au demonstrat că  așa stau lucrurile! Monica Macovei fiind condamnată la șase luni de închisoare cu suspendare, ea urmând să frecventeze programe de reintegrare socială și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității. Bașca plata cheltuielilor de judecată care se ridică la 10.000 de lei. Sentință care, însă, nu este definitivă, ea putând să fie atacată în 30 de zile. Ceea ce, deocamdată, nu s-a întâmplat, dar să nu ne grăbim fiindcă nu au intrat zilele în sac! Sentință pe care nu numai victima accidentului ci mai mulți oameni de bună credință o socotesc mult prea blândă și chiar părtinitoare. 

Recunosc, nu sunt jurist de profesie așa că nu am pretenția să contest sentința, dar sunt câteva lucruri care sar în ochi și provoacă mari nedumeriri. Mă refer, în primul rând, la celeritatea(?!) cu care s-a procedat la cercetarea cazului, la trimiterea în judecată și la pronunțarea sentinței. Sentință care, repet și întăresc, nu este definitivă. Așadar, accidentul s-a produs pe 8 octombrie 2022, iar prima sentință a fost pronunțată pe 12 aprilie 2024. Firesc atunci să ne întrebăm: cu ce mari dificultăți au avut să se confrunte anchetatorii și apoi magistrații așa încât le-a trebuit un an și jumătate până să ajungă la concluzia că vina pentru accident îi aparține numai și numai Monica Macovei? Iar, dacă dăm înapoi filmul evenimentelor, vedem că, de fapt, marile obstacole le-a pus exact doamna procuror Monica Macovei. Aceea care, beneficiind de un impresionant bagaj de cunoștințe și deprinderi acumulat în exercițiul funcțiunii, a recurs la o sumedenie de chichițe mai mult sau mai puțin avocățești doar-doar se va alege cu o cât mai mică pedeapsă. Bravo ei, dar nu știu cât de mulți „bravo” merită cei care s-au pretat la un asemenea joc de-a justiția oarbă…

Mi s-ar putea atrage atenția că au trecut deja trei zile de când sentința pronunțată de către Judecătoria Mangalia a fost dată publicității , așa că termenul stabilit  de către Andre Gide, adică o zi,  este cu mult depășit. Prin urmare, această știre ar trebui să ne intereseze, mâine, mai puțin decât azi! Numai că, dacă luăm în considerare comentariile deloc favorabile care circulă în spațiul public despre verdictul cu pricina și despre foarte sinuosul parcurs care l-a precedat, vedem că nu prea avem motive să punem punct subiectului. Mai ales dacă ținem seama că el a fost dat la Judecătoria Mangalia acolo unde este judecat Vlad Pascu, beizadeaua drogată care a omorât doi tineri și a rănit grav încă câțiva. Dosarul fiind, în continuare, judecat de către Ancuța Popoviciu, a cărei prestație de până acum a stârnit multiple controverse și contestații. În  aceste împrejurări, fiind perfect de înțeles îngrijorarea și neîncrederea cu care familiile victimelor de la 2 Mai așteaptă sentința. Și, firește, nu numai aceste atât de nedrept încercate familii!

Sunt de acord cu  declarațiile doamnei Alina Gorghiu care, referindu-se la dosarul lui Vlad Pascu aflat pe rol la Judecătoria Mangalia, a menționat că ministrul de justiție  și colegii săi nu pot să stabilească sentințe, să dea calificative judecătorilor sau să intervină în proces, dar a insistat asupra ca hotărârile judecătorești să fie date cu maximă seriozitate. Dar, cu tot respectul, având în vedere și recenta decizie în procesul Monicăi Macovei, nu văd ce motive aș avea să fiu optimist în ceea ce o privește pe cea care ar urma să fie dată  în dosarul lui Vlad Pascu.

  Sau poate că așa avea, dar numai cu condiția să luăm termenul ,,optimist’’ în accepția pe care i-a dat-o Tudor Mușatescu: „Pesimistul zice că mai rău nu se mai poate, iar optimistul zice că se poate!’’

                                                                                  

×