x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Seri şi dimineţi întelepte.

Seri şi dimineţi întelepte.

de Maria Timuc    |    29 Mai 2011   •   12:15

"Culca-te, nu te mai framanta (...). Dimineata este mai inteleapta decat seara', spunea un scriitor rus. Un alt rus, cunoscator al tainelor sufletului omenesc, S.N Lazarev, a explicat asta: "La probleme trebuie sa te gandesti dimineata, cand te afli intr-o stare de delimitare de uman, iar in suflet exista multa iubire si energie'. In schimb, pentru ca seara purtam in noi tensiunea, grija si incarcaturile provenite din situatiile aparute de-a lungul unei zile, pentru ca suntem atat de prinsi in mrejele "umanului', avem nevoie sa ne indepartam constient de toate detaliile vietii obisnuite. Daca suntem incordati, stresati si inotam cu mintea printre probleme inainte de a adormi, luam cu noi in somn incordarile si stresul. Subconstientul nu doarme, asta-i ideea. O parte a noastra, o parte atat de tainica si de puternica, in acelasi timp, continua sa prelucreze, sa gandeasca, sa ierarhizeze si sa aranjeze pe rafturi problemele care ne preocupa inainte de a adormi. Daca suntem incordati, daca traim emotii negative puternice, daca am adormit printre ganduri negre, ducem toate acestea in subconstient, iar dimineata ne trezim obositi, stresati, lipsiti de energie si toate acestea pentru ca "in suflet nu mai avem prea multa iubire'.

Diminetile pot fi intelepte, iata...Dar nu intotdeauna si nu oricum, ci numai daca adormim – cum a spus scriitorul – fara framantari. Cu doua ore inainte de a adormi trebuie sa ne debarasam cu mintea de toate tensiunile acumulate in timpul zilei, caci in aceste doua ore tot ce gandim se inregistreaza in subconstient. "Intregul negativ patrunde in somn cu doua ore inainte de a adormi', spune Lazarev si sfatuieste ca, inainte de somn, sa ne debarasam de toate, sa ne indepartam de planurile si sperantele noastre omenesti, de preocuparile si problemele din timpul zilei, fie ele si placute. A interupe firul povestilor care ne-au dat de lucru de-a lungul zilei inseamna a ne relaxa, a ne destinde cu adevarat, inseamna mai mult decat orice fel de tehnici de relaxare, caci simplul fapt de a nu ne mai gandi la probleme face ca muschii corpului, dar si mintea sa se destinda. "Intai rugaciunea, dupa aceea somnul', iata cheia unei dimineti intelepte. Cheia energiei ce ne va insoti in ziua urmatoare prin noi situatii de viata, unele obisnuite, altele suprinzatoare, unele placute, altele mai putin dorite si frumoase. O dimineata in care ne trezim bine dispusi, fericiti, gata pentru calatoria noastra prin situatii si provocari incepe cu adevarat chiar seara. Urmatoarea zi din viata noastra incepe seara, asta ar fi ideea de retinut. Apoi, ar fi de retinut faptul ca adevarata destindere a corpului se obtine prin destinderea mintii, adica prin indepartarea noastra de orice problema de viata care ne-a preocupat in timpul zilei. In al treilea rand, energia de a doua zi depinde de capacitatea noastra de a inlocui framantarea mentala cu rugaciunea inainte de a adormi.

Fara somn noi nu mai avem energie. Nu putem trai fara somn, asa cum nu putem trai fara apa. Oricat am dormi, chiar plini de framantari si usor pierduti printre nabadaioasele turbulente ale mintii noastre negative, avem nevoie de somn. Noi putem duce lumea si situatiile vietii in somn, gandindu-ne la ele intens cu doua ore inainte de a dormi. Probabil asta si facem cu totii, mai mult sau mai putin accentuat. Probabil ca-n asta putem gasi o cauza serioasa a insomniei, dar si o cauza serioasa a starilor de oboseala pe care le simtim dimineata si pe care le ducem inconstient in fiecare noua zi. Diminetile noastre intelepte sunt , de fapt, seri intelepte, in launtrul carora ne cernem gandurile si ne destindem cu adevarat, rugandu-ne, mai mult decat stand cu ochii si cu sufletul atintite catre zbuciumul lumii. Putem dormi langa Dumnezeu si cu el si atunci avem sansa sa ne trezim blanzi si energici, caci energia pe care o resimtim sub forma fericirii, a frumusetii si a participarii la viata in fiecare zi se naste din gandurile noastre si prin ele. Acolo unde ne ducem atentia, ne ducem energia. Facem in somn ceea ce facem si-n stare de veghe si, daca gandurile noastre tind catre iubire si rugaciune in mod constient, somnul ne va fi linistit, iar ziua urmatoare se va umple, la randul ei, cu iubire si cu bucurie pentru viata.

×