Pentru fotografii-document, fisez Ilustratiunea romana, an 1935, perioada iulie-decembrie. Cautarea pozelor nu ma opreste sa poposesc, din cand in cand, curios, asupra materialelor propriu-zise.
Reporterul special al publicatiei, un anume Ion Tic, publica un lung serial despre viata in inchisorile romanesti: Vacaresti, Mislea, Aiud.
Suntem in 1935. Nu stiu daca Iuliu Maniu, Ion Mihalache si alti fruntasi politici ai vremii citeau Ilustratiunea romana, revista de mondenitati. Probabil ca nu. Oameni precum Iuliu Maniu frecventau Universul, Curentul, Adevarul. Erau prea seriosi ca sa se aplece asupra vreunui saptamanal dedicat modei, vanatorilor regale, vietii si activitatii diferitelor societati de binefacere si, mai ales, personalitatii lui Stelian Popescu, patron si director al Universului.
Ar fi fost bine insa daca ar fi citit Ilustratiunea romana. Sau macar daca ar fi rasfoit-o. Numarul despre inchisoarea Aiud le-ar fi fost de mare folos. Ar fi luat cunostinta, cu 15 ani mai devreme, de locul in care aveau sa-si petreaca tot restul vietii.
Cine sa se fi gandit insa, in 1935, ca peste 15 ani Aiud va fi puscaria mormant a floarei politicienilor interbelici? Mai ales ca, intr-un numar anterior, in serialul dedicat inchisorilor din Romania, reporterul s-a oprit si la Mislea, din Basarabia. O fotografie corespunzatoare unui fragment din istorisire infatiseaza cateva detinute comuniste. Peste cativa ani, s-ar fi putut scrie la fel si despre detinutii taranisti. Cine sa scrie insa? Si, mai ales, cine sa publice?