x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şopârle de Râfov la B1, cu ciorbă de potroace

Şopârle de Râfov la B1, cu ciorbă de potroace

de Dan Constantin    |    12 Feb 2014   •   18:21

În delirul de marţi seară de labe 1, preşedintele matrofoxat a mai pus o comună pe harta celebrităţii. După Nana, locul din Bărăgan ales de Băsescu pentru a-şi îngropa milionul de euro câştigat cu sudoarea pixului de notăreasa Ioana, o nouă localitate este scoasă din anonimat. “Norocul” a căzut pe Râfov, comuna cu nume colţuros aşezată în coasta Ploieştilor.

Pescarii ştiu că prin preajmă este Moara Domnească, cu o baltă colcăind de crăpceni. Comuna este mai cunoscută sub numele de Buda. Preşedintele nostru, care părea că nu-şi revenise încă marţi seara după şpriţul de duminică, găzduit de cârciuma doamnei Buda, în finalul turneului clujean, nu voia să mai repete figura. Dacă zicea Buda, însemna să o ia de la capăt şi nu mai avea cum să iasă din mahmureală doar cu un carcalete servit în emisunea turcitului.

Toate se îngrămădeau în capul greu al prezidentului care se uita la moderatorul în civil ca la o ciorbă de potroace izbăvitoare. Nu-şi revenea, nu putea să ţină firul discuţiei drept; cădea la testul coerenţei şi uita să citească întrebările servite după modelul casei.

S-a proptit în Banca Naţională supărat pe clemenţa acordată celor mai săraci datornici în timp ce fetiţa lui, notăriţă nu cine ştie ce, este obligată să dea mii de euro pe lună pentru un amărât de milion luat cu împrumut. Sticlind din ochi cu luciditatea chefliului de ore mici, Trăienică rată mare şi-a adus aminte de Cazanciuc. Şi nu oricum, ci, ca la pomelnic, cu tot neamul lui viu şi neadormit. Văru lu’ Ponta, că ei sunt neamuri, are pe cineva în Prahova. Chiar la Râfov, vezi, măi Roberte, este un primar care, ghici cum îl cheamă? Taman Cazanciuc. Şi râde dom’ preşedinte, râde ghiduş de descoperire, parcă ajunsese la un element nou din Tabelul lui Mendeleev. Robert colonel nu pricepe poanta şi zice şi el aşa, din principiu: Aha! Da, aha, păi acolo, tizu lu’ tălică, văru lu’ Ponta, s-ar putea să aibă o problemă cu Cosma, tocmai reţinut de DNA. Se luminează Turcescu la faţă, ceea ce-i chiar greu, semn că-i priceput la manevre. Care va să zică: cod penal nemodificat, văru’, Ponta, şedinţă CSM, iar la văru’ şi pac la Râfov cu DNA şi Cosma. La primaru’ Cazanciuc. Clar? Clar să trăiţi, cu pilangiu nu te pui până nu-i treaz. Nici chiar atunci.

Când să plece omul cu şopârle de Râfov, îşi aduce aminte Turcescu de finalul pregătit. Îl întreabă de Becali. Băsescu scoate hârtia de la văru’ lu’ Ponta, care îi spusese vărului Ponta că nu ţine. Da nu era semnată de văru’, da ce nu ştia?
Greu, bă Roberte, hai la o ciorbă de burtă, ştiu eu un loc de te face om din două polonice. Hai, strânge pe aici şi să-ţi zic eu una, ca între colonei. Da cu Râfovu lu văru’ cum rămâne?

×