x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Stăpânul jucăriilor

Stăpânul jucăriilor

de Ionuț Bălan    |    15 Feb 2012   •   21:00

Pe deplin constient ca cu cat vorbeste mai mult, cu atat e mai rau pentru el, guvernatorul Isarescu sustine ca anii ’90 nu pot fi definiti ca o perioada cu dezvoltare de piata, in principal, ca urmare a mostenirii comuniste.

Trecand de la mostenirea care ne-a marcat – "nu neaparat balbele politice' – guvernatorul ajunge la ideea ca "investitiile straine directe nu creeaza datorie, dar creeaza obligatii'. Asta pentru ca "e schimb de proprietate'. Si creeaza si obligatie externa, "in sensul ca nu mai poti sa controlezi dividendele'. Cine a investit in Romania "o data si-o data o sa-si ia banii inapoi. Iar dividendele - ca sa clarific lucrurile - pot sa fie chiar mai mari decat dobanzile'.

De aici se intelege ca e bine ca ne imprumutam si ca nu intra investitii pentru ca avem mai putine obligatii. Cu precizarea ca nu se stie cine n-ar mai putea controla dividendele: Noi – Romania, Noi – Guvernul sau Noi – Poporul.

Pana a identifica pe cine vizeaza pluralul majestatii e bine de stiut ca ceea ce spune guvernatorul verifica teoria ca Romania a fost unul dintre cei mai mari dusmani ai proprietatii din regiune. Economistii apreciaza ca specificarea clara si protejarea dreptului de proprietate privata sunt conditiile cele mai importante pentru dezvoltarea economica a unei tari. Dreptul de proprietate instituie o structura de stimulente si constrangeri care motiveaza comportamentul uman in sensul valorificarii optime a resurselor. Altfel spus, o economie fara proprietari nu poate fi o economie de piata. De aceea Romania a ajuns sa fie considerata ca functionand pe principiile economiei de piata mult mai tarziu decat statele ex-comuniste din primul val de aderare la UE - dincolo de anii ’90. Asa ca nu-i de mirare ca a intarziat sa se dezvolte.

Guvernatorul BNR subliniaza ca mostenirea comunista a fost mai nociva decat ezitarile clasei politice. Din pacate insa, politicienii s-au "impiedicat' intentionat. Daca n-ar fi intervenit asupra economiei si ar fi lasat pietele sa se dezvolte, bursa din Bucuresti ar fi avut acum macar jumatate din numarul titlurilor poloneze. Dar cum in Romania business-ul nu se face la vedere, ci in interiorul unor carteluri - alimentate cu bani din nivelul de trai -, e normal sa ne plasam pe ultimele pozitii in UE la respectarea drepturilor de proprietate si pe primele la coruptie. Si atunci, in loc sa importam resurse sub forma investitiilor straine, ne pomenim ca ni se dau doar credite, despre care zicem ca-s mai bune decat investitiile, nu ca avem o clasa politica vicioasa.

Rezumand, esenta sistemului capitalist se bazeaza pe garantarea dreptului de proprietate. Acest lucru reprezinta deosebirea majora intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. In tarile emergente, chiar daca s-au inregistrat perioade cu cresteri economice-record, nu s-a vazut acelasi nivel de bunastare ca in tarile dezvoltate. Aceasta va veni numai atunci cand drepturile de proprietate vor deveni baza pe care se cladesc politicile economice ale tarii.

Guvernatorul Isarescu sugereaza insa altceva. Tara e in siguranta daca inchiriaza jucarii de la el: credite. Pentru care se platesc dobanzi. Investitiile straine nu-s bune, caci dividendele-s mai periculoase decat dobanzile si au neajunsul ca se schimba proprietarul – cum nu s-a intamplat in anii ’90, cand nu ne-am vandut tara. Iata un mod primitiv de a vedea capitalismul, din care se intelege ca daca fiecare se joaca cu jucaria lui nu-i bine pentru ca nu mai asculta de BNR.

×
Subiecte în articol: editorial