x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Succesul unei înfrângeri: să bei supă cu paiul

Succesul unei înfrângeri: să bei supă cu paiul

de Razvan Barbulescu    |    27 Mai 2012   •   15:15

Ar fi o chestie sa traim si din succese. Au avantajul ca dupa ce le obtii nu trebuie sa le justifici, nici sa promiti un viitor pe masura, ca dupa un chix: nu-i un capat de tara, asa e in viata, avem capacitatea sa revenim...

Ti-e dor de reusita, mai mult ca sa vezi cum e. Altfel infrangerile au rolul lor, verifica moralul, trezesc demnitatea, revigoreaza ambitiile. Intrebat la telefon cum a vazut meciul lui Bute, Rudel Obreja tocmai asta facea. Nu adancea rana, reda demnitatea fostului campion, divulga detaliul ca presedintele l-a sunat pe Bute inainte de meci, sa-l incurajeze, si dupa, sa-l consoleze. Trebuia sa intelegem ca nu era momentul analizei, al criticilor, ca, dimpotriva, se cuvenea sa fim alaturi de Bute, asa cum a facut-o si dl Basescu. Ceea ce si facem. Daca nu suna presedintele, Obreja ar fi fost mai adecvat: domne', l-a luat ala la pumni ca in cafturile de strada. Pumnul nu stie carte. Unul are strategii, altul da.

In viata cenusie, anosta, lipsita de anvergura si stralucire, infrangerile sunt chiar mai dureroase. Campania electorala imprastie victime la tot pasul, ca la Carcea Doljului. Se zice ca primarul Pupaza i-ar fi bubuit un pumn contracandidatului Vasile, martorii spuneau ca parca l-a traznit Froch. I-a bulit mandibula si pana la urne va bea supa cu paiul. Sigur, va avea capacitatea sa revina, nu-i capat de lume, asa e in viata, cu siguranta ca paiul, supa si mandiubula trosnita ii vor reda demnitatea si-i vor asigura victoria la Carcea.

Atata Mandinga am vazut de doua saptamani, ca locatarii din blocurile inundate si calatorii de la metrou, carora li s-au distribuit vasle, inotau fredonand fericiti Zaleilah. Era o culme a victoriei temperate, dupa excelentul loc 12. Desi n-a telefonat presedintele, Costi Costita a declarat ca finala de la Eurovision l-a facut sa simta mai mandru ca niciodata ca e roman. "Am fost perfecti pe scena, numai ca izbanda n-a depins de noi'. Ailalti au fost mai buni, dar parca tot am fi meritat ceva mai in fata, pe 10, 11.

La infrangerile temeinice, gasim o vorba inteleapta si aforisme pline de succes. Ca maxima lui Igas: motiunile fac parte din viata. Bunaoara, s-a constatat ca pozele de campanie ale lui Flutur si Liviu Negoita, cele mai mari de la Kim Ir Sen incoace, anunta un mare triumf. Motiv pentru pedelisti sa gandeasca megaoptimist, in termeni de infrangere victorioasa.

×