+
Multe ambiguitati si consecinte neplacute pentru Romania au rezultat si probabil vor continua dupa ce ziarul Gandul a publicat telegrama fostului ambasador american la Bucuresti Nicholas Taubman despre intalnirea Traian Basescu-Richard Lugar. Am fost si sunt inca reticent la capacitatile profesionale pe care le poate demonstra un ambasador politic, asa cum era Taubman. Una este sa fii diplomat de cariera, sa retii ce este esential si sa poti asterne pe hartie o telegrama asa cum e necesara si utila intr-un astfel de sistem. Din punctul acesta de vedere, am retinerile mele. Dincolo de acest aspect, am citit cu foarte mare atentie continutul telegramei. Discutia dintre cunoscutul senator american si presedintele Romaniei avea loc in 2008, la o saptamana-doua dupa invazia militara ruseasca in Georgia. Seful statului roman parea destul de infierbantat. Ca roman simplu, avea probabil dreptul sa se comporte asa ori sa spuna tot soiul de vorbe apasate. Suntem destui cei care ne uitam la Est cu manie, pe buna dreptate.
Insa in calitate de prim demnitar al Romaniei si de personaj politic ce coordoneaza politica externa si de securitate, Traian Basescu n-ar fi trebuit sa faca niciodata afirmatiile citate cu ghilimele in acea telegrama. Chiar si in spatele usilor inchise, fata in fata cu un important politician american, nu lansezi nici macar teoretic ideea ca Romania ar putea avea orice fel de initiativa militara in legatura cu Rusia. Sunt multe argumente si le voi lua pe rand. Inainte insa e nevoie de o precizare importanta. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, consilierul de stat Valeriu Turcan, a dezmintit aproximativ convingator, afirmand faptul ca 'discutia cu senatorul Lugar nu s-a purtat in acesti termeni'. Neavand stenograma dialogului Basescu-Lugar, nu putem decat sa-l credem pe purtatorul de cuvant. Vine insa momentul depunerii juramantului pentru ministrul Orban si presedintele simte nevoie de a face un pic de misto. 'Romania dispunea de cateva prastii cu raza lunga de actiune si era gata sa declare razboi'. Evident, avem un presedinte pus pe sotii. Insa cand un astfel de comportament se refera la apararea nationala, mie nu-mi vine sa rad. Nici cand presedintele face glume, nici cand intr-un mod extrem de neinspirat devoaleaza faptul ca Romania nu are o aparare a teritoriului eficienta si suficienta, mentionand totodata ca nici acum nu stam prea bine. E o bila extrem de neagra lipsa unui sistem de rachete moderne cu raza lunga, medie sau scurta de actiune pentru tara noastra. Traian Basescu este de sapte ani presedinte si in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pe care-l prezideaza in mod influent si nu s-a gasit o solutie pentru aceasta importanta componenta de aparare nationala si colectiva. Inainte sa te gandesti in gluma sau nu ca vrei 'sa te pui cu rusii', rational ar fi sa ai cu ce. Nu-i problema, ca nu vom ajunge niciodata la dimensiunea arsenalului conventional rusesc. In plus, suntem membri NATO si nu putem (slava Domnului!) sa punem in aplicare orice vorba trasnita a unui politician care vrea incursiuni militare peste granita.
Autenticitatea telegramei dezvaluita de WikiLeaks n-a fost inca de nimeni contestata. Administratia Prezidentiala de la noi a facut insa precizari ca nu asa s-au purtat discutiile. Cunoscand caracterul intempestiv al comportamentului prezidential, as fi mai degraba tentat sa cred ca Traian Basescu a spus acea fraza nefericita despre incursiunea militara romaneasca peste Prut. Ea se verifica si cu recenta gafa pe care a facut-o afirmand ca si el ar face ca maresalul Antonescu in 1941, trecand in Basarabia cu tancurile. Atunci era razboi, eram aliatii lui Hitler, iar Stalin ne furase teritoriile. Intre timp, la noi e pace, suntem in NATO si avem nevoie de aprobarea aliatilor ori de cate ori avem apucaturi razboinice. Iar Moscova, vesnica neprietena a Romaniei nu din vina noastra, nu trebuie zgandarita in vremuri atat de tulburi si de fluide generate de o criza economica nesfarsita.
Cel mai bine e sa ne amagim cu ideea ca discutia n-a avut loc in acei termeni. Pentru reactiile foarte oparite ce ar putea veni de la Est, mai bine s-o lasam asa. In realitate noi stim cu totii ca suntem, vorba nefericitului, prastie...