x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Table la Monte Carlo. În Cişmigiu

Table la Monte Carlo. În Cişmigiu

de Razvan Barbulescu    |    29 Iul 2012   •   16:58

Canicula, olimpiada, vacante, meciuri, etapa, stranduri, vacanta, litoral, bulgari, greci, mazare, plictiseala. Sambata incinsa, apolitica, fara injuraturi, fara dans la Ciresica, fara hahaieli. In starea de normalitate nu exista cuvinte cu majuscula, cum ar fi biruinta, macovei, ciresica, mihaileanu, dante. N-au fost pomenite cuvintele: partid, vapor, succesuri, buldog, piscine, inaugurari, blonda. E reconfortant sa nu se hahaie cu copilul in brate, sa nu dreseze oile pe imasuri, sa nu se holbeze europarlamentara cu ura, sa te joci cu telecomanda fara spaima ca se holbeaza coloneii la tine daca le atingi postul din greseala.

Oborul-oaza de democratie fara sa-ti scoata nimeni ochii. Preturile dadeau o stare de liniste, cu putin tva, stiti cat de putin? Foarte putin. Nici un cuvant despre salturile lui ieuro. Printre tarabe se vorbea despre olimpiada. Adica. O baba cu verdeata si arpacas ii vorbea uneia din Leordeni, cu rosii "romanesti" ff dulci, despre olimpism. Un rom vindea sapun. Sapun de rufe turcesc: ia bucata c-o piatra ponce la liber! Prada de razboi din tirurile scotocite din mers. Ba, iar ati dat lovitura la tiruri, ii striga altul care vindea slapi de pe care se lua vopseaua. Lasa, ba, ca si turcii au luat de la noi maneaua.

Daca politicienii ar fi muti si sluti, ar fi ca in sambata asta, nu i-ai auzi, nu s-ar lasa vazuti. Ar lucra cinstit, pe tacute ca sa aiba Oborul tihna sa vorbeasca despre olimpism. Sau ca in carciuma lui Jaca din Silistea de Teleorman. Carciuma din incropeala, dar silistenilor le ajunge, n-au aflat cum e altfel. La Jaca, pensionarii platesc berea mai putin cu exact procentul care li s-a taiat din pensie. Ideea desteapta. Jaca vinde de rupe si face politica anticriza. Sau. La cinci sticle de juma, una de 33 gratis. Se strang cinci silisteni, iau cate o sticla si p-aia moca o trag la sorti. La nunti si botezuri e la fel. In sensul ca la Jaca nu se tin nunti si botezuri, ca nu e loc. De aici si afisul: "La noi, preturile sunt la fel de mici ca la botezuri".

Sambata asta se joaca table in Cismigiu. Aproape de Monte Carlo. Miting in rotonda, la Eminescu: Bagati, ba, ecrane cu telenovele de canicula! Table si sah, nonstop. Cu seminte, floricele si limonada. Pe Lipscani, puburile traiesc olimpiada. Au venit si spanioli in concediu, e berea mai ieftina, iar romanul nu ia criza in serios, cata criza e, atata criza duc. Trei spanioli si-au propus sa stea pe bere pana vine Messi sa joace cu Bonetti.

×