Campionatul a intrat în vrie. Uzajul inerent finalului de sezon este evident, nervii sunt întinşi până spre punctul critic, perspectiva este înghesuită de un final care ne pândeşte după numai şase etape. S-a intrat deja în criză de timp, iar soarta nu mai este lăsată să-şi facă de cap.
Fotbalul jucat de-adevăratelea rămâne doar în preocuparea naivilor. Spectacolul de prim-plan este confiscat de tarabagiii fotbalului, de specialiştii regiilor de culise. Dar şi sforarii trebuie să fie în conjunctura actuală mai inventivi, trebuie să-şi pună mintea la contribuţie pentru a face faţă momentului. Experienţa istorică se cere a fi retuşată în funcţie de ineditul cu care s-a pricopsit acest final de campionat. Nu mă refer la criza economică, fiindcă bugetul şpăgii este singurul care nu a fost afectat de rectificări negative. Deranjul a fost generat de acţiunile procurorilor DNA şi, mai departe, de aducerea arbitrilor străini la meciurile în care se joacă potul cel mare.
Primul experiment, cel de la meciul Dinamo - CFR Cluj, a fost unul reuşit. Prestaţia brigăzii împrumutate de la israelieni, indiferent de calificativul strict profesional pe care l-ar fi meritat, are avantajul de a nu fi urmată de scandalul protestelor. Iată însă că efectele se prelungesc dincolo de neutralitatea "fluieraşilor", în sosul aranjamentelor interne. Mă refer, în mod special, la eliminarea lui Gabriel Tamaş. Dinamovistul a primit, pe final de meci, în urma unei altercaţii, direct roşu. Regulamentul disciplinar nu lasă loc de interpretare în astfel de situaţii. Sancţiunea minimă este suspendarea pentru două etape. Numai că peste două etape Dinamo, echipă deja decimată de accidentări, joacă un meci extrem de important, cel împotriva Stelei. Acesta este motivul pentru care conducătorii dinamovişti vor să forţeze o suspendare a lui Gabriel Tamaş redusă la o singură etapă. Afirmarea intenţiei de a pleda pentru o pedeapsă sub minimul regulamentar a stârnit reacţia adversarilor de la Steaua şi astfel s-a înfiripat taraba.
Reprezentanţii Stelei au regulamentul de partea lor. Dinamo face presiuni asupra Comisiei de Disciplină şi, aparent, ei cerşesc un favor. Dacă n-ar exista antecedente, aş zice că dinamoviştii ar trebui să stea în banca lor, să nu se mai dea în spectacol. Dar antecedentele există, şi dinamoviştii au tot dreptul să le invoce. Atunci când CFR Cluj se înfrupta din bunăvoinţa federală, şi nu numai atât, Mureşan s-a aflat în aceeaşi situaţie cu Gabriel Tamaş. Fotbalistul Clujului a beneficiat de clemenţa vinovată a comisiei.
În justiţie, antecedentul are autoritate de caz deja judecat. În această situaţie, cartoful fierbinte se află în mâna comisarilor federali. Vor rămâne ei în interiorul regulamentelor sau vor invoca precedentele?
Răspunsul presupune asumarea unei responsabilităţi care cade pe capul comisiei mai greu decât o pacoste.
Citește pe Antena3.ro