x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tâmpenii lingvistice

Tâmpenii lingvistice

de Razvan Barbulescu    |    10 Oct 2011   •   21:00

Mai teribil ca reforma scolara a dlui Funeriu e orgoliul lingvistic al mi­nistrului. In vremuri tulburi, in care numerosi locuitori isi baga picioarele in limba romana, iar limbajul pe net se prabuseste ca pianul pe scara, mi­nistrul Funeriu face apel la Eminescu, Odobescu si Lovinescu ca sa-si sus­tina aiureala ce i-a tasnit din gura in fata deputatilor. A folosit cuvantul inexactitudine drept inexactitate. A urmat bascalia. Demn, ministrul s-a aparat cu dictionarul Academiei, invocand numele de mai sus, modelul limbii de la 1850-1900. Dl Funeriu e rupt de mult de limba romana. Dar e de retinut res­pectul aratat dictionarului in fata parlamentarilor. In po­vestea asta s-a amestecat si dom­nisoara Elena Ba­sescu, care a postat patania pe Twitter. Personal, nu mi-e clar ce a avut EBA in minte.

A facut-o in chip de solidaritate? L-a luat la misto? Sa fi descoperit in aceasta intamplare un corespondent academic pentru faimosul succesuri? Repet, nu e limpede ce intelesuri adanci a dibuit europarlamentara in acest episod. Ar mai fi o posibilitate. A banuit ca ar fi vorba de un lucru profund si a tinut sa arate ca l-a inteles pe Funeriu. De la veneratia pentru oratorul Boc la extazul fata de necuprinsul gramaticii lui Funeriu, progresul e chiar european. Oricum insa totul e o aiureala.

Dupa frecventele bobarnace incasate in legatura cu pregatirea sa scolara, ministrul a capatat un complex. Umbla cu dictionarul Academiei la el si il recita ca pe cartea de telefon, asa cum isi exersa memoria vizitiul Zaroni, pus ministru de Petru Groza. Altfel, sa recunoastem, cuvantul inexactitudine nu e chiar o injuratura. Se poate si mai rau. Bunaoara, in vreme ce ministrul isi apara reputatia lexicala, scoala romaneasca e din ce in ce mai plina de inexactitudini si succesuri – n-are o letcaie, elevilor li se cam falfaie de invatat, profesorii buni, dar prost platiti se lasa de meserie.

Faptul ca, dupa intalnirea minis­trului cu comisia de la Camera, singura stire demna de interes a fost prostia amintita intareste ideea ca politica se face doar cu ba pe-a ma-tii.

Dupa cum reiese si din imprejurarea ca ploiesteanca Roberta s-a tatit la Ponta in termeni de miss wc-ul scolii, unde trag pe nas repetentii.

O fi sau n-o fi Ponta ratat, habar n-am, dar in comparatie cu ascensiunea fulminanta a Robertei, de la podiumul local la sefia Camerei, cariera lui e cu siguranta un esec.

Cam asta e patrimoniul de idei al unui ministru, al unui europarlamentar si al celui de al treilea om in stat. Sa tot faci reforme.

×