x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tăriceanu nu intră în Post

Tăriceanu nu intră în Post

de Dan Constantin    |    16 Noi 2008   •   00:00

Premierul Tăriceanu, asemenea celorlalţi candidaţi pentru Parlament, bate ţara în lung şi-n lat. Vineri dis-de-dimineaţă, când Bucureştii se aflau sub ceaţă, premierul candidat de Ilfov s-a dus să adune voturi prin Transilvania.



Fiind sub tirul criticilor că n-a reuşit să pună în funcţiune, în mandat, măcar câţiva kilometri de autostradă, el s-a dus să inaugureze ce s-a găsit. Adică, un drum comunal, peste care s-a tras o peliculă de asfalt. Minunea s-a petrecut în comuna Geaca, din judeţul Cluj. "Asfaltul din Geaca" – titlu de film neorealist – seamănă cu minunea de la Maglavit: stăteau mai-marii ţării şi se mân­dreau şi nu le venea a crede că infrastructura există, iată, se află la mo­mentul tăierii panglicii. De pe margi­nea şanţului, atent să nu strice asfaltul proaspăt, dl Tăriceanu privea mul­ţumit la starea ţării. Merge treaba, merge! Din păcate, lucrarea numită Autostrada Transilvania, aflată doar pe hartă, nu departe de locul marii sărbători din Geaca, sperie voturile liberalilor spre alte partide.  

Este greu de explicat unei ţări întregi de ce s-au împotmolit marile lucrări de infrastructură: nu doar Transilvania este pe butuci; nici Autostrada Soarelui n-a avansat, nici Bucureşti – Braşov n-a ieşit din săpătură, nici la Centura Capitalei nu se lucrează. Guvernul s-a dovedit in­ca­pabil să gestioneze ceva cu ade­vă­rat important. A ratat ţintele din in­frastructură, neprecizând până acum explicit motivele. Dacă n-a avut banii pe care-i anunţa, atunci a minţit când declara vistieria plină. Dacă a avut bani, unde s-au cheltuit? În ambele situaţii, Executivul se află în defect şi încearcă să dreagă busuiocul, aruncând praf în ochii cetăţenilor.

Pentru un dealer de maşini cum este premierul la meseria de bază, neglijarea şoselelor este şi mai gravă: îşi omoară propria afacere! Pasajul Băneasa, un alt rateu magnific al instituţiilor statului, l-a obligat pe dl Tăriceanu să-şi schimbe domiciliul. De urâtul drumului spre Snagov şi retur (la serviciu) a trebuit să se mute în Bucureşti. Nu o fi putut în nici un fel să-i impulsioneze pe cei din Mi­nis­terul Transporturilor să-i roage, să-i dea afară, adică să-i ia şi cu binele şi cu răul doar, doar or mişca lucru­rile. Colegele mele de redacţie au des­câlcit iţele acestui pasaj care blochea­ză nordul Capitalei şi, stupoare, am aflat că lucrarea nici nu trebuia înce­pută, deoarece nu are nici finanţare integrală, nici proiect. Dl Tăriceanu s-a întors "parfumat" aseară din turneul transilvan: a gustat palincă, slană, brânză prin comunele vizitate.
Toată ţara a intrat în Postul Crăciunului.
Premierul nu este însă în Post.

×
Subiecte în articol: editorial