x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Taxa pe Valoarea Refuzată

Taxa pe Valoarea Refuzată

de Ionuț Bălan    |    15 Oct 2014   •   10:57

M-a sunat zilele trecute o doamnă care s-a recomandat a fi o pensionară din Vaslui iredemediabil îndrăgostită de economie. În fine, povestea ei nu prea are legătură cu mine, dar i-am promis s-o ascult până la capăt. Ea mi-a spus că dintre toate emisiunile de la TVR singura care-i menţine apetitul e cea a domnului Moise Guran. Şi având în vedere acest fapt, femeia m-a întrebat de ce trebuie să plătească toată taxa tv inclusă în factura de curent. Pensionara a socotit că vizionând doar emisiunea domnului Guran ar trebui să achite 2,71% din taxă. Şi a exemplificat că aşa cum poate să cumpere separat de la RCS – RDS canalul pentru adulţi, programul HBO sau Cinemax, nu înţelege de ce la TVR trebuie să dea bani pe toate emisiunile.

Cetăţeana europeană rezidentă în Vaslui a adăugat că nu ar deranja-o să achite contravaloarea întregii taxe tv dacă emisiunea favorită, a domnului Guran, ar reprezenta - democratic - peste jumătate din timpul de emisie. Dacă însă acest fapt nu se va produce îşi rezervă dreptul să renunţe la întreaga prestaţie.
Sigur că pensionara vasluiană ştie că atunci când nu ai receptor tv poţi face cerere la distribuitorul de curent în care să declari, pe propria răspundere, că n-ai de ce să plăteşti taxa. Dar doamna are televizor şi refuză să facă o declaraţie mincinoasă. Aşa că preferă să rezilieze contractul de furnizare a energiei electrice pentru că atunci când ai televizor, dar n-ai curent, nu te poate acuza nimeni că faci evaziune cu taxa tv. Doamna din Vaslui mi-a mărturisit că i-a venit această idee uitându-se la un post numit Discovery - atunci când încă îl mai prindea - unde a văzut că există oameni în Statele Unite ale Americii, care n-au nici curent, dar nici nu plătesc taxe. Ei se numesc Amish.

Am întrebat-o pe pensionara din Vaslui pasionată de PIB, inflaţie şi de deficitului contului curent al balanţei de plăţi externe dacă nu e mai simplu să renunţe la televizor şi să rămână cu curentul. Aceasta mi-a răspuns că nu poate concepe să se despartă de aparatul la care l-a văzut cum explică interacţiunea dintre principalele repere economice pe domnul Moise Guran. Şi a mai apreciat că având în vedere că acum e campanie electorală, poate că ar trebui să i se dea bani să se uite la tv, nu să i se ia. Pentru că mi-a reamintit doamna din Vaslui: Timpul este bani!

Am mai dat s-o mai chestionez pe femeia din Moldova dacă n-ar fi mai bine ca TVR să fie inclusă pe lista întreprinderilor de stat cu pierderi de la FMI şi după ce se găseşte un investitor să fie privatizată şi astfel să se renunţe să se mai plătească taxa tv, din moment ce va deveni o televiziune particulară, dar, din păcate, apucase să închidă telefonul.
 

×