x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Taxare fără infrastructurare

Taxare fără infrastructurare

de Ionuț Bălan    |    05 Mar 2015   •   15:50

Un rocker pe care-l ştiu de mult mi-a povestit că într-o dimineaţă mergea agale împreună cu un englez pe stradă, după o noapte complicată, şi străinul l-a întrebat unde se îndreaptă la acea oră toate acele maşini. Românul i-a răspuns că oamenii în costume şi taioare care stau la coadă în automobilele pe care ar vrea să le aibă orice european sunt corporatiştii care lucrează în nordul Bucureştiului.

N-aş vrea să folosesc această discuţie ca un pretext pentru a relua editorialul “Corporaţia te vrea prost”. E vorba de altceva. În Pipera sunt multe clădiri înalte, care adăpostesc sediile unor multinaţionale, ar fi putut fi şi mai multe, cam câte sunt în Varşovia, dacă am fi listat la bursă companiile de stat, după cum remarca directorul unei bănci, dar nu aceaste e problema, ci că infrastructura nu s-a îmbunătăţit în aceeaşi măsură.

Cu alte cuvinte, de la multinaţionale şi angajaţii lor s-au perceput impozite şi taxe semnificative, însă din banii încasaţi nu s-au construit spitale şi şcoli. Dacă s-ar fi făcut, corporatiştii n-ar mai fi traversat în fiecare dimineaţă Capitala, ci s-ar fi mutat în zonă. Fiindcă orice persoană preferă să locuiască lângă serviciu. Dar asta cu condiţia să-şi poată duce copilul la şcoală acolo, şi să-l trateze dacă se îmbolnăveşte. În caz contrar va continua să locuiască în Drumul Taberei şi să facă naveta în fiecare dimineaţă. Dacă ar veni de la Ploieşti, pe autostradă, poate că ar fi mai puţin stresat.

Cu aceeaşi problemă se confruntă, fireşte, şi posesorii vilelor de lux din Pipera. Impozitele le-au fost luate însă ceea ce e între casele lor şi blocuri de sticlă corporatiste, unde îşi desfăşoara activitatea cei ce contribuie mult la PIB şi la taxe, nu prea seamănă cu ceea ce-i în Varşovia. Şi cu această ocazie merită să mă întorc la un alt text. Nu la cel cu corporaţia care te vrea stupid, pentru că am promis să n-o fac, ci la acela în care spuneam că evaziunea e legitimă apărare, nu fraudă. Cu precizarea că un administrator care strânge bani dintr-o anumită zonă şi nu oferă, în schimb, bunuri, el e, de fapt, cel ce fraudează.

×