x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tehnocrați sau birocrați?

Tehnocrați sau birocrați?

de Ionuț Bălan    |    14 Dec 2015   •   07:33
Tehnocrați sau birocrați?

Premierul Cioloş începe să aibă discurs de tehnocrat. E conştient că proiectele de infrastructură trebuie realiza¬te cu fonduri europene. Adică, să nu se ia banii de la gura românilor şi să fie „îngropaţi” în proiecte ce devin funcționale hăt, peste ani. Iar deficitul bugetar merită să fie făcut doar pentru cofinanţa¬rea fondurilor UE, ceea ce constituie garanţia că se va reduce deficitul structural.

Dar dacă spusele lui Cioloş aduc cu ale unui tehnocrat, cele ale titularilor cabinetului său par a fi ale unor miniştri politici. Minis¬tra Finanţelor zice, de pildă, că avem un surplus bugetar, care nu trebuie, însă, să ne bucure, căci provine din neexecutarea cheltuielilor de investiţii. Deci banii n-ar trebui să stea în consum şi pe piaţă, cum crede Cioloş, ci să zacă în proiecte ce devin greu funcţionale, precum metroul din Drumul Taberei. Iar ministra Mediului apreciază, la rândul său, ca taxa de mediu să se transforme într-un impozit pe care să-l achite posesorul fiecărui automobil. Ar vrea ca lichiditatea, pe care premierul dorește s-o lase oamenilor, să fie luată de stat, să se perceapă o a doua taxă de proprietate.

E clar, în timp ce Dacian Cioloş se exprimă pentru schimbarea paradigmei, miniş¬trii săi continuă să susţină guvernarea prin amenzi. De ce?
Fiindcă nu-s tehnocraţi, ci birocraţi. De aceea, premierul ar trebui să stabilească un set de principii pe care Guvernul să le urmeze transparent. Pentru că, în lipsa lor, birocra¬ţii compromit, pe zi ce trece, ideea de tehnocrat.
 

×