x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Testul Raportului

Testul Raportului

de Ion Cristoiu    |    28 Sep 2006   •   00:00
Testul Raportului

Paranghelia de tip ceausist, cum poate fi surprins momentul prezentarii Raportului de tara, i-a adus alaturi, la Cotroceni, pe Traian Basescu si pe Calin Popescu Tariceanu. Alaturi din punct de vedere fizic. Pentru ca, din punct de vedere al reactiei, cei doi s-au aflat la o distanta ca de la Pamant la Luna. Transmisia in direct ne-a dezvaluit, in persoana lui Calin Popescu Tariceanu, un entuziast dand peste margini, ca supa.

Ziua de marti, 26 septembrie 2006, a fost botezata drept una de mandrie nationala. Situatia Romaniei din punctul de vedere al standardelor europene a fost vopsita cu bidineaua in culori trandafirii. Daca ar fi sa dam crezare domnului premier, Romania e deja o tara europeana de nivelul politic si economic al Germaniei.

Observatiile din Raport? Niste batai pe umar amicale, sa nu se spuna ca UE nu e exigenta! Cat despre ce va fi dupa 1 ianuarie 2007, nici Nicolae Ceausescu nu vedea mai luminos viitorul patriei de sub conducerea sa inteleapta. Va creste nivelul de trai, vom avea salarii mai mari, vom beneficia de o viata mai buna. Cine a avut timp sa-l asculte pe Calin Popescu Tariceanu si-a spus ca nu-si doreste altceva decat sa se culce si sa se trezeasca in dimineata lui 1 ianuarie 2007. Privind in jur, dupa ce s-a frecat la ochi, respectivul va constata ca gropile au disparut ca prin farmec, ca scolile au WC-uri cu senzori, ca ulitele noroioase din sate au lasat locul drumurilor asfaltate si luminate feeric. Nu va avea timp sa se mire prea mult. Suna cineva la usa! E postasul care-i aduce acasa salariul. Un salariu de zece ori mai mare decat cel pe care l-a avut cand s-a culcat.

Luand cuvantul imediat, Traian Basescu ne-a infatisat o alta realitate. Performantele Romaniei sunt mediocre in multe sectoare. 1 ianuarie 2007 e doar inceputul unui proces lung si dificil de integrare in structurile europene. Mult mai important, in evident contrast cu premierul, Traian Basescu a tinut sa avertizeze: "Orice amagire ca, odata intrati in UE, vine bunastarea singura nu poate fi decat o grava eroare".

La o privire superficiala, reactia lui Traian Basescu isi gaseste explicatia in nevoia sa irezistibila de a se deosebi de Calin Popescu Tariceanu si, mai ales, de a folosi fiecare moment public pentru a dovedi ca gandeste altfel. In realitate, Traian Basescu a fost diferit de Calin Popescu Tariceanu pentru ca, spre deosebire de acesta, dar si de multi politicieni de azi, are un instinct deosebit al adevaratului popor roman. Am mai scris de multe ori pana acum ca forta lui Traian Basescu consta in cunoasterea profunda a slabiciunilor romanilor.

Una dintre acestea, cea mai importanta, poate, s-ar putea numi Sindromul focului de paie. Poporul roman se aprinde repede si tot repede se stinge. Sub acest semn, trancanelile politicienilor si ale jurnalistilor au transformat un moment pur economic - admiterea in Uniunea Europeana - intr-un moment de rezolvare peste noapte, fara un minim efort, a tuturor problemelor. Luand in serios torentele de clisee despre Ziua istorica, Visul implinit, romanii se vor astepta ca inca din dimineata lui 1 ianuarie 2007, Romania sa-si modifice crucial relieful; locul muntilor de piatra il vor lua muntii de branza, iar cel al raurilor de apa, raurile de lapte. Lacurile, fireste, vor fi de miere.

Totalmente neinitiati in realitatea Uniunii Europene, convinsi ca perioada premergatoare lui 1 ianuarie 2007 e sinonima celei a unui examen la care importanta e nota, si nu pregatirea propriu-zisa, romanii si-au creat un primejdios orizont de asteptare in legatura cu 1 ianuarie 2007. Dupa aderare, viata va deveni mult mai grea. Dar chiar daca nu va deveni mult mai grea, faptul ca ea nu se va schimba in bine la nivel de basm va produce o uriasa si rapida dezamagire. Si cu insemnata disponibilitate de a sari de la o stare extrema la alta, din euforici, romanii vor deveni nervosi. Iar principala victima a acestei nervozitati va fi Puterea actuala. Din aceasta Putere face parte si Traian Basescu. Numai ca el, stiindu-i pe romani, si-a luat toate masurile de siguranta ca nemultumirea sa nu-l atinga:

A fost cel care, spre deosebire de Calin Popescu Tariceanu, de liberali, a tinut sa avertizeze ca romanii sa nu se iluzioneze. S-a delimitat, timp de un an si ceva, de PNL, partid care a ramas pe zi ce trece in ochii opiniei publice principalul responsabil de guvernarea tarii.

Prezentarea Raportului a fost astfel un nou pas la PNL catre infrangerea finala in batalia cu Traian Basescu.
×