x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tinta e Calin Popescu Tariceanu!

Tinta e Calin Popescu Tariceanu!

de Ion Cristoiu    |    08 Feb 2006   •   00:00
Tinta e Calin Popescu Tariceanu!

O stire a explodat ieri in spatiul mediatic romanesc: presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost candidat la Presedintia Romaniei, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru luare de mita. Conferinta de presa extraordinara organizata de Adrian Nastase a adus in discutie multe elemente: de la cine crede invinuitul ca se afla in spatele campaniei pana la consecintele pe termen lung ale scandalului. Nu ne-a lamurit insa un lucru esential, singurul care conteaza intr-un asemenea caz in care e implicata o personalitate a vietii noastre publice: daca Adrian Nastase e acuzat de luare de mita, cine e cel acuzat de dare de mita? Ar fi fost nevoie de aceasta precizare, care nu afecta cu nimic mersul anchetei, pentru ca opinia publica sa poata judeca daca Adrian Nastase are sau nu dreptate cand acuza o rafuiala politica. Nu s-a intamplat asa. Si dintr-un simplu motiv. Devenit Politia Politica a lui Traian Basescu, DNA se pastreaza intr-o secretomanie absoluta, concurand la acest capitol celebra Securitate. Ar fi fost normal ca despre un asemenea caz, extrem de important pentru sanatatea politica si morala a natiunii, sa avem mai intai un Comunicat oficial de la DNA si apoi o conferinta de presa a acuzatului. Mazgaleala remisa presei de DNA dupa conferinta de presa e o sfidare la adresa oricaror norme ale transparentei democratice.

O asemenea cerinta se impunea indeplinita nu doar pentru ca traim inca in Romania statului de drept, si nu in Belarusul lui Lukasenko. Se impunea si pentru ca ne-am fi dat seama daca nu cumva punerea lui Adrian Nastase sub urmarire penala se inscrie intr-un scenariu mult mai amplu. Un scenariu vizand decapitarea lui Calin Popescu Tariceanu.

Sa ne explicam.

Intamplarea cu Adrian Nastase a trecut in plan secund o alta intamplare in plan penal, venita de asta data de la Parchetul Instantei Supreme. Sorin Rosca Stanescu a fost chemat la sediul institutiei pentru a i se aduce la cunostinta ca a fost pus sub invinuire in dosarul privind operatiuni pe piata de capital cu actiuni emise de societatea Rompetrol Rafinare. Inainte de a fi convocat, dar si dupa aceea, Sorin Rosca Stanescu a declarat presei ca e victima unor acte de razbunare din partea lui Traian Basescu. Ca Traian Basescu e marele papusar din spatele celor doua afaceri penale de azi nu mai incape indoiala. Ilie Botos, procurorul general, e un fel de Postelnicu al Palatului Cotroceni. Ca sa nu fie dat afara, e in stare de toate marsaviile. A dovedit-o din plin prin felul in care a instrumentat asa-zisa rapire a celor trei jurnalisti in Irak. Ramasese in afara comandoului cotrocenist - alcatuit din seful SRI si seful SIE - Daniel Morar, procurorul general al DNA, adus de Monica Macovei la Bucuresti. Fragezita de scandalul cu intalnirile de taina de la Victoria - o alta diversiune cu originea la Cotroceni - , Monica Macovei a devenit fata cuminte. Nu mai vrea sa-l dea afara pe Ilie Botos. I l-a lasat lui Traian Basescu pe Daniel Morar. Sorin Rosca Stanescu se insala insa afirmand ca Traian Basescu il vizeaza pe el. Cu toata stima pe care i-o purtam colegului nostru de condei, nu putem sa nu spunem ca e prea mic pentru marele razboi declansat de Traian Basescu. Un razboi pentru scoaterea lui Calin Popescu Tariceanu din joc, dar mai ales a PNL. Atat premierul, cat si liderii PNL se opun din rasputeri planului pus la cale de Cotroceni de creare a unui partid particular, dupa modelul cunoscut din istoria mai mult sau mai putin recenta: de la Frontul Renasterii Nationale al lui Carol al II-lea pana la partidul Casa Noastra Rusia al lui Vladimir Putin.

Sorin Rosca Stanescu a avut pana acum in acest dosar calitatea de martor. E un dosar deschis lui Dinu Patriciu in paralel cu dosarul Petromidia. Dosarul Petromidia a luat un avant deosebit dupa ce Traian Basescu a cerut, la bilantul MAI, cercetarea tuturor actelor guvernamentale din ultimii 10 ani, pentru a se vedea daca nu cumva au servit unor grupuri de interese nelegitime. Toata lumea a vazut in asta un atac la adresa Guvernului Tariceanu. Nu, nu era un atac la adresa Guvernului Tariceanu. Era o indicatie data procurorilor de a cerceta ordonanta data de Guvernul Nastase in 2003 privind actiunile Rompetrol. Urmare a acestei indicatii? Fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, a fost chemat la Parchet. Ca martor. Deocamdata.

N-a stat pe loc nici celalalt dosar al lui Dinu Patriciu. Pana acum martor, Sorin Rosca Stanescu a devenit invinuit. Ce se spune in dosarul respectiv? Ca mai multi cetateni ai republicii, printre care si Sorin Rosca Stanescu, au primit infirmatii privilegiate despre bursa. Cand a fost audiat ca martor, Sorin Rosca Stanescu a sustinut ca a aflat din presa despre listarea actiunilor Rompetrol Rafinare. Si cu toate acestea, din martor, Sorin Rosca Stanescu a devenit invinuit.

La Parchetul General, in calitate de martor, n-a fost chemat pana acum doar Sorin Rosca Stanescu. A fost chemat si Calin Popescu Tariceanu. Ca si Sorin Rosca Stanescu, premierul a declarat ca a aflat din presa despre listarea actiunilor. Si, asemenea lui Sorin Rosca Stanescu, a plecat de la Parchet, stiindu-se doar martor. La fel s-au petrecut lucrurile si cu toate persoanele suspectate de a fi primit informatii privilegiate: de la Camelia Voiculescu pana la Verestoy Atilla.

Rationament simplu:

Sorin Rosca Stanescu a devenit din martor invinuit. Desi a sustinut ca a aflat din presa despre listarea actiunilor. Calin Popescu Tariceanu a fost chemat ca martor. Si a sustinut ca a aflat din presa.

Concluzie: urmeaza sa fie declarat invinuit si Calin Popescu Tariceanu. Si nu numai el. Ci si alte numeroase persoane, ale caror conturi au fost verificate deja de Parchet. Persoane care fac parte din conducerea PNL.

Un vicepremier a fost chemat deja la Parchet ca invinuit.

Urmeaza un premier!

Pentru ca opinia publica sa nu vada in asta o manevra politica a lui Traian Basescu impotriva lui Calin Popescu Tariceanu si a PNL, era nevoie ca Adrian Nastase sa fie pus sub urmarire penala. Pe deoparte, pentru ca manevra cu premierul sa apara drept rezultatul mersului implacabil al Justitiei, care loveste in dreapta si in stanga, fara sa tina cont de rangul persoanelor vizate. Pe de alta, pentru a crea o fumigena. O fumigena care va micsora impactul invinuirii ditamai premierului. A fost pus sub invinuire ditamai Adrian Nastase. De ce n-ar fi pus si Calin Popescu Tariceanu? O fumigena care nici macar nu costa prea mult Palatul Cotroceni, deoarece tovarasii lui Adrian Nastase atata asteptau.

Traian Basescu joaca tare. Nu stie sarmanul, deoarece nu citeste, ca, in istoria Romaniei, au mai fost si altii care au jucat tare. Si care au sfarsit fie arestati in pat (precum Cuza), fie in exil (precum Carol al II-lea), fie in fata plutonului de executie (precum Maresalul Antonescu si Nicolae Ceausescu).
×