x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Totul sau nimic

Totul sau nimic

de Gabriela Vranceanu Firea    |    29 Feb 2008   •   00:00

Ar fi interesant de aflat ce ar răspunde oamenii la un sondaj cu întrebarea: aţi vrea ca toţi românii să aibă o viaţă grea sau numai un sfert dintre ei?



Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, se simte încolţit din toate părţile în ultima perioadă. E-adevărat că s-au şi adunat cam multe probleme pe capul său ministerial, dar totuşi... ştia, cred, de la bun început în ce intră, pentru că este un politician experimentat şi un om de lume, cum se spune, cu vechi state.


Vosganian se află, acum, în situaţia ingrată, de a nu i se recunoaşte anumite merite ale activităţii sale, pentru că lumea o duce prost şi, chiar mai mult decât atât, lumea începe să nu mai aibă răbdare într-o schimbare în bine a situaţiei.


De la sloganul otrăvit: "Să trăiţi bine!", rostit răspicat de preşedintele Băsescu în campania electorală din 2004, au trecut mai bine de trei ani grei, dar veseli. Grei, pentru că economia a mers mai prost decât în ultimii doi ani ai guvernării Năstase. Şi veseli, pentru că politicienii ne-au asigurat circul, gluma, bancul, maneaua de zi cu zi, prin confruntările pe teme copilăreşti, cum ar fi bileţelele parfumate Victoria via Cotroceni şi poate că şi invers.


Revenind la ministrul Economiei, cel care a pătimit de pe urma lui Traian Băsescu pentru că e liberal, armean sau pentru că există, pur şi simplu, când vorbeşte despre realizări: creşteri salariale medii de peste 20% în anul care vine, pensii mărite cu 40% faţă de anul precedent, 6.000 de euro PIB pe cap de locuitor în 2008, 1.000 de euro salariu mediu brut în 2015 şi peste 2.000 în 2020, peste 350.000 de locuri de muncă – îl credem. Nu avem de ce să nu îi dăm crezare.


Ce pare, totuşi, neverosimil, este o altă afirmaţie, potrivit căreia studiile publicate pe piaţă, care arată că preţurile din România sunt mult mai mari decât cele din Uniunea Europeană, nu ar vorbi despre o degradare a puterii de cumpărare a românului. Creşterea economică se vede foarte bine în numărul de produse tot mai mare cumpărate, în numărul de magazine, supermaketuri deschise, în vacanţele făcute în străinatate, susţine Varujan Vosganiajn. Dar aici este exact ca în bancul cu Itzic: şi tu ai dreptate, şi tu ai dreptate!


Vosganian nu minte, aşa stau lucrurile, cum le descrie domnia-sa, dar nici românii nu mint, mai ales cei învinşi de tranziţie, care o duc prost şi nu fac faţă costului vieţii. Pentru un guvern liberal e greu să-i ceri să gândească social-democrat şi să se ocupe permanent de  împărţiri, să dea în stânga şi în dreapta ajutoare, stimulente, cadouri.


Problema, cred, este de strategie, de viziune privind viitorul României. La societatea socialistă şi egalitaristă nu cred că mai doreşte cineva întreg la minte să se întoarcă. Deşi unii au dus-o bine pe vremuri, dar chiar şi aceia nu s-ar mai putea reobişnui cu dictatura, cu libertatea de expresie cenzurată şi libera circulaţie îngrădită.


Iar  de cealaltă parte avem societatea de consum, în care trăim. O societate în care polarizarea se simte, dar măcar ai şansa ca nu toţi să o ducă la fel de prost. Munca şi cinstea ar trebui să primeze, dar asta e o altă poveste. Aşa că, ar  fi interesant de aflat ce ar răspunde oamenii  la un sondaj cu  întrebarea: aţi vrea ca toţi românii să aibă o viaţă grea sau numai un sfert dintre ei?

×
Subiecte în articol: editorial