Invocănd alineatul 2,al articolului 80, Traian Băsescu a omis cu bună ştiinţă precizarea privind felul in care Preşedintele veghează la buna funcţionare a  instituţiilor statului: prin mediere.
Consultările de la Cotroceni s-au incheiat cu o Declaraţie de presă iscălită şi vorbită de Traian Băsescu. Aşa cum am mai scris şi am mai spus, consultările politice de la Cotroceni s-au constituit intr-o gravă incălcare a Constituţiei. Una dintre cele mai grave incălcări de după decembrie 1989.
In declaraţia sa de presă, Traian Băsescu a catadicsit, in fine, să explice naţiunii temeiurile constituţionale ale aventurii sale de inlocuire a actualului guvern, un guvern care n-a căzut nici prin alegeri, nici prin Moţiunea de cenzură, cu unul care să-l gădile zilnic la tălpi cu limba făcută pămătuf: "Inainte de orice ar trebui să vă spun ce mă ingrijorează. Conform articolului 80, alin. 2 din Constituţia Romăniei (pe site-ul Preşedinţiei a fost trecut articolul 10, o greşeală ce trebuie corectată!), preşedintele Romăniei trebuie să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor. In momentul de faţă, această instituţie esenţială a statului romăn (pe site, aici apare o virgulă de analfabet, intre subiect şi predicat) nu funcţionează sau funcţionează prost".
Urmează căteva exemple date de domnul preşedinte ca argumente in sprijinul afirmaţiei sale: măsurile pentru a face faţă secetei, situaţia din Sănătate, incapacitatea de a absorbi fondurile europene etc.
Că Traian Băsescu are ingrijorări faţă de cum funcţionează Guvernul Romăniei nu constituie o problemă.
Domnia sa se vrea un Preşedinte Om. Şi ca Om, Traian Băsescu are dreptul nu numai la ingrijorări, dar şi la enervări (vezi smulgerea telefonului), oboseli nediplomatice (vezi aţipirea de la recenta reuniune a OSCE), crize de nervi (cum e cea provocată de faptul că premierul există), ipocrizii (vezi pledoaria de ieri pentru Legea lustraţiei, venită de la un nomenclaturist).
Nu constituie o problemă nici faptul că Traian Băsescu işi face publică ingrijorarea in privinţa guvernului.
O decizie aberantă a Curţii Constituţionale i-a dat dreptul să apară la televizor şi să-şi facă publice toate hachiţele.
Constituie insă o problemă, o mare problemă, faptul că, spre deosebire de perioada anterioară Referendumului, Traian Băsescu nu se mulţumeşte să spună naţiunii ce crede despre guvern, ci şi intreprinde acţiuni concrete sub semnul acestei ingrijorări: lucrează public la desemnarea unui alt guvern.
Aşa cum s-a văzut, Traian Băsescu a invocat drept temei constituţional al campaniei de schimbare a guvernului, alineatul 2 al articolului 80 din Constituţie.
Acesta sună insă astfel:
"Preşedintele Romăniei veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. In acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere intre puterile statului, precum şi intre stat şi societate".
Invocănd alineatul 2 al articolului 80, Traian Băsescu a omis cu bună ştiinţă precizarea privind felul in care Preşedintele veghează la buna funcţionare a instituţiilor statului: prin mediere. In nici un caz prin intervenţia brutală in activitatea instituţiilor statului.
Oricăt de prost ar funcţiona Guvernul Romăniei (deşi o asemenea apreciere e destul de greu de considerat ca fiind literă de lege chiar şi cănd e făcută de Traian Băsescu), preşe-
dintele nu poate acţiona pentru a-l schimba.
Situaţiile in care preşedintele ar avea dreptul să intervină ar fi cele in care buna funcţionare a guvernului ar fi afectată de un conflict al acestuia cu alte instituţii ale statului: sindicate, Parlament. In acest caz, preşedintele trebuie să medieze intre Guvern şi aceste instituţii, nu să acţioneze pentru a schimba Guvernul.
Partidele politice, presa, societatea civilă au comentat in fel şi chip declaraţia prezidenţială de vineri, 8 iunie 2007.
Nimeni n-a sesizat că Traian Băsescu nu numai că şi-a justificat incălcarea Constituţiei printr-o interpretare aberantă a articolului 80, alineatul 2, dar, mai mult, şi-a asumat, prin această interpretare, in chip şmecheresc, o putere anticonstituţională extrem de periculoasă: cea de a se vări după cum are chef in activitatea instituţiilor statului.
Astfel, Traian Băsescu şi-a asumat, cu de la sine putere, prerogative de Monarh Absolut, intr-o ţară cu o Constituţie de republică semiprezidenţială.
Parlamentul e o instituţie a statului de drept.
Ce se va intămpla dacă Traian Băsescu devine "ingrijorat" de felul cum funcţionează Parlamentul? Il dizolvă prin Decret? Sau pune tunurile pe el, cum a făcut Boris Elţin cu Parlamentul Rusiei? Ar putea sugera partidelor să solicite Curţii Constituţionale o interpretare a alineatului 2, al articolului 80. Sub conducerea lui Ioan Vida, onorabila instituţie a decăzut la nivelul de slujnică a lui Traian Băsescu. Sub acest semn, ar fi in stare să susţină că alineatul 2, articolul 80, ii dă lui Traian Băsescu dreptul de a purta coroană cănd joacă Geamparalele!