x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trecutul nu-şi cere niciodată scuze

Trecutul nu-şi cere niciodată scuze

de Tudor Octavian    |    10 Ian 2012   •   21:00

n) Mila, compasiunea, ingaduinta la infinit au urmari de neprevazut. Ca de altfel orice acumulare cu o cauza imposibil de controlat. Un pictor, care a trait 80 de ani, a sufe­rit, de la 20, de tuberculoza si a fost internat in nenumarate randuri in sanatorii cu diagnostice care pe prieteni, pe comentatorii domeniu­lui si pe toti cei care il cunosteau ii obligau la probleme de constiinta. Cum sa-i consideri stradaniile artistice vadit modeste si marcate de obsesiile bolii daca nu cu o po­ma­na de aprecieri fara o relatie con­vingatoare cu opera?

Omul a avut o multime de expozitii personale si participari la Saloane, in­tre doua internari, iar excesul de bunavointa al confratilor si al criti­ci­lor au acreditat in tinerete si apoi in deceniile pe care le-a mai trait un portret de damnat, artistul produ­cand noi si noi probe ale unui ta­lent firav si plicticos. Un om mai poa­te da inapoi, dar o societate nu. Cum sa-si recunoasca toti cei care au scris elogios despre el si despre amaratul sau manierism ca au facut-o dintr-o pornire caritabila, dintr-o marinimie in marginea chestiunii artistice? Cu atatea superlative aduante pana la 70 de ani, pictorului a trebuit sa i se orga­ni­zeze si o retrospectiva, sa i se edi­teze si un album, iar dupa ce a mu­rit sa fie pomenit ca un luptator care si-a invins un destin ne­cru­ta­tor.

Daca nu-i stim povestea, care in­duioseaza si te face rezervat cu pa­rerile, n-avem nici un motiv sa-i cinstim productia atelierului de pictor. Povestea insa i-a trimis lu­crarile in muzee si colectii si tot ce ne este ingaduit fara sa abuzam de un trecut intepenit in elogii e sa spunem: Asta e!

n) Pana sa nasca bunica al treilea co­pil, imi spune un medic, bunicul a fost liberal, dupa care, la fiecare copil pe care i l-a daruit bunica, a schimbat partidul. Cand i s-a re­pro­s­at ca e oportunist, bunicul a zis: Cu opt guri de hranit e imposibil sa fii consecvent politic in Romania.

n) La New York, o familie de ro­mani care in tara trecea drept una de oameni cultivati si cu gusturi literare alese, nu avea in casa nici o carte. Simtind ca gafez, n-am putut totusi sa nu ma mir ca nu vad nici o carte. Ei insa, inginerii care in tara aveau o biblioteca mare, nu s-au simtit nici stanjeniti, nici jigniti. La randul lor s-au mirat de mirarea mea: Carti la New York?!! Ce sa faci cu ele?

n) Un accent schimba tot intelesul unei propozitii cu mare aplomb academic: De la traditia mitica a poporului roman la traditia Mitica.

×
Subiecte în articol: editorial