'In zilele urmatoare, daca exista trei absolventi de studii superioare care accepta salariul unui secretar de stat din Romania... sigur, masina si secretara, sunt gata sa angajez fara concurs, doar in baza diplomei de absolvent de facultate in strainatate, trei tineri pe functie de consilier de stat...' Aceasta invitatie lansata, vineri, de Traian Basescu pare la prima vedere un simplu truc retoric. O modalitate de a capta interesul si bunavointa unei asistente lipsite de entuziasm. La o privire mai atenta, insa, interventia presedintelui la Gala Studentilor Romani din Strainatate dezvaluie mecanisme de gandire mult mai ingrijoratoare.
Nu stiati cu ce se ocupa consilierii de stat de la Cotroceni? Seful statului a explicat cum vede el fisa postului: 'Presedintele te poate chema in orice moment sa-ti dai cu parerea despre orice lucru din lumea asta si din tara, ca vrea o idee. Ce face cu ea, e treaba lui'.
Ah, administratia prezidentiala are nevoie de gazetari – mi-am zis amintindu-mi de vechea butada potrivit careia 'ziaristul stie nimic despre totul, iar specialistul cunoaste totul despre nimic'. Pretutindeni in lume, insa, consilierii sunt asimilati 'specialistilor'. Chiar si in presa, o versatilitate prea mare este marca diletantismului. Lipsa de inhibitii fata de zonele de competenta ar trebui sa ramana un lux rezervat tatelor si bloggerilor. In mod evident, competenta nu se numara printre calitatile pe care le apreciaza Traian Basescu. O demonstreaza (daca mai era nevoie) strania oferta de joburi lansata vineri. Faptul ca o diploma – orice diploma! – obtinuta in strainatate este singurul criteriu de selectie spune multe despre seriozitatea angajatorului. Si despre importanta pe care presedintele o acorda el sfetnicilor sai.
Parca il vad pe Zeus discutand strategiile de aparare nationala cu un stralucit absolvent de stomatologie... De fapt, n-ar fi niciun soc, daca ne gandim ca intr-o vreme Elena Udrea era promovata ca expert in geopolitica. Nu e de mirare nici ca echipa de consilieri de la Cotroceni s-a rarit si s-a subrezit alarmant. Cei cu adevarat capabili sa-si asume o asemenea responsabilitate nu prea apreciaza sa fie descrisi in termeni de 'oricine', 'orice', 'oricum'.