x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trilaterala Mică

Trilaterala Mică

de Dan Constantin    |    06 Ian 2011   •   18:35

În urmă cu doar câteva luni Banca Naţională găzduia o reuniune a Trilateralei, prima de acest fel organiza­tă în România. Trecută în categoria organizaţiilor discrete, dar cu pu­te­re de lobby planetar, Comisia Tri­la­te­rală a lăsat la Bucureşti un mesaj foarte clar despre conducerea reală a Ro­mâniei. Preşedinţia şi Guvernul, de­venit o anexă a Palatului Co­tro­ceni, sunt laturile mici ale trilateralei noastre interne care se închide cu Ban­ca Naţională. Privind astfel lu­crurile înţelegem mai exact mersul  tre­burilor şi ierarhia, scutindu-ne min­­tea de scenarii care să ne afunde în nesiguranţă şi confuzii cons­ti­tu­­ţio­­nale. De când Traian Băsescu a în­v­ă­ţat să urce scările monumentalei clă­diri din Strada Doamnei, siguranţa fi­nanciară a statului s-a întărit. Pre­şe­­dintele ales şi reales, ajuns la fundul sacului în 2009, a acceptat să facă în­clinarea în faţa cui trebuie. Ca atare, acordul cu FMI şi Comisia Europea­nă a deschis calea spre 20 de miliarde de euro. Cu aceşti bani în cârcă poţi să mergi cocoşat şi să-i pupi chiar şi mâna, într-un gest bizantin, bin­ef­ă­că­to­rului.

Povestea banilor este din păcate cunoscută de secole. Se termină re­pe­de! În consecinţă, cheltuitorii noştri naţionali au bătut iar în poartă la Mugur Isărescu. Om manierat, care res­pectă  de ochii lumi aparenţele,  Gu­vernatorul a aşteptat cuplul B&B în capul scărilor. Clădirea a fost bine con­cepută, solicitantul ajunge pe ultima treaptă gata obosit şi cu gândurile ra­refiate de oxigenul consumat la efort. Avantajul bancherului gazdă este dublu – şi fizic, şi psihologic.

În urma Trilateralei mici, B&B nu au plecat cu mâna goală: au ob­ţi­nut de la Mugur Isărescu "verde" pentru un nou acord cu FMI care va ţi­ne  regimul în viaţă şi în lunile ur­mă­toa­re. Condiţiile noului aranja­ment fi­nan­ciar sunt încă secrete, dar nu pentru mult timp. Le vom afla conform procedurilor Fondului.

Ceea ce nu-i însă secret s-a văzut cu ochiul liber preţ de câteva zeci de se­cunde: poziţia de solicitanţi simultani a preşedintelui şi premierului, aflaţi pentru prima dată împreună la poarta Băncii Naţionale.

Pentru Băsescu şi Boc, apariţia alături de Mugur Isărescu, reprezintă un câştig de imagine. Prăbuşiţi de ratarea "ţintei" Schengen au forţat audienţa la BNR pentru a lăsa impresia că sunt încă acceptaţi de Trilate­rala Mare.

Ei l-au obligat pe Isărescu să-şi mai pună încă o dată semnătura (şi obrazul) pentru un nou împrumut de stabilitate. Vizita are, prin asociere cu ziua de bobotează şi semnificaţii religoase. B&B păreau doi umili pământeni care au sărit să scoată din apa îngheţată crucea. Au pus mâna doar pe bani dar păcatele lor cu greu pot fi şterse. Baia la copcă nu-i ajută şi cred că nici Mugur Isărescu nu prea crede în penitenţa lor. Întâlnirea de la BNR a durat cât un meci de fotbal – 90 de minute. Am aşteptat cu spe­ranţă ascunsă finalul ei sperând cu dis­perarea suporterului Naţionalei, că Băsescu va ieşi de mână cu un alt pre­mier. Croitoru a fost pus pe listă ca titular de două ori pentru Palatul Vic­toria. N-a fost să fie nici de data asta!

Aşteptăm prelungirile care după reflecţiile Trilateralei Mari sunt pe aproape. Femartie vine ca gândul.

×