x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trompetele

Trompetele

de Razvan Barbulescu    |    07 Noi 2011   •   21:00

Cand spunem ca politica e curva, jignim curvele. Cum le zic golanii, trompetele.
Ne incapatanam sa credem ca intre ideea morala si cea politica se poate stabili o cat de mica legatura. Ceva acolo, o ita, o curea de transmisie, o roata dintata parca ar trebui sa fie.

Mai exact, credem ca intre cei sapte ani de acasa, anii de scoala, intre moralitate, pe de-o parte, si frumoasa meserie de polician, pe de alta, o exista vreo determinare.
Faptul ca in 2011 Romania a ajuns cea mai saraca tara din Uniu­nea Europeana trebuie sa-si gaseasca o explicatie in calitatea conduitei, pri­ce­perii, scolarizarii clasei politice, a guvernului, a unui ministru. Personal, mi-e imposibil sa cred ca Boc, Igas, Ialomitianu, Anastase, Udrea & comp sunt mari valori in sine, iar Romania nu le 'datoreaza' chiar nimic din starea in care e.

Mi-e imposibil sa cred ca un mi­nistru dovedit o catastrofa in mai toa­te imprejurarile guvernarii poate re­a­liza un lucru eficient pentru tara. Im­posibil de conceput sa fie prost sco­lit, incompetent, trombonist, sme­cher, sforar, dar, labartat in limuzina executivului, sa ni se dezvaluie ca un emi­nent politician.

Ministrul de Finante Ialomitianu zice ca e o placere sa mai treaca pe la Ban­ca Nationala, mai invata cate ceva de la guvernator. Ceea ce nu e rau, dar daca o facea la vreme, la cursuri intensive organizate de Banca Nationala, nu era mai profitabil pentru tara? Sau cum se poate aventura un ministru in observatii privind lim­ba romana sau in dezvoltarea de proiecte europene, cand exprimarea sa tradeaza lipsuri ce tin de gimna­ziu?

Recent, inaintea alegerilor in PDL Constanta, s-au facut afirmatii bubuitoare. Fostul lider tragea in colegi de parca erau din opozitie. 'O perioada indelungata pe plan local, spunea el, ne-am confruntat cu... scenarii de tradare, conflicte, reprosuri. Cuvantul lupta murdara in interiorul organizatiei trebuie sters...'

Exact in acelasi sens se explica jurnalistilor si castigatoarea ale­ge­rilor, explicand pe indelete teh­no­lo­gia jegoasa prin care va pierde. Stu­poa­re. Dupa numararea voturilor, a aflat ca a castigat. In consecinta, si-a su­cit declaratia: in ciuda presiunilor, sunt convinsa ca PDL-ul are 'caractere tari'. Hotii probau caractere tari.

O ultima declaratie a castigatoarei lamureste definitv raportul intre ca­racterele tari din partid si solidaritatea necesara in final: 'Am participat la petrecerea oferita de domnul presedinte la invitatia dumnealui si va transmite ca asteapta de la noi solidaritate, unitate si, dupa cum spunea dansul, sa nu muncim separat...'.
Organizatiile de partid, se stie, sunt 'pepiniera' de cadre. Pe acolo s-au calit si Boc, si Ialomitianu, si Botis, si Udrea, si Anastase... Rodul solidaritatii lor e Romania de azi.

×
Subiecte în articol: editorial