x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Turturica muta-ti cuibu‘ si te du...

Turturica muta-ti cuibu‘ si te du...

de Dorin Tudoran    |    06 Ian 2005   •   00:00

Trustul Ringier i-a facut cadou de Craciun redactorului-sef al Evenimentului Zilei un CD cu "varianta tipizata" a unei cunoscute romante, plus un bilet de tren pana la Bacau.

Cum se cuvine la casele mari, perna din camera de hotel poarta pe ea in fiecare seara o trufa de ciocolata amaruie Lindt. Pe noptiera - o editie completa Bacovia, tiparita pe foita de Letea. Semnul de carte mangaie pagina la care ziaristul poate citi resemnat: "Cand orice se vinde,/Cand orice e marfa - /Trezeste un sunet batran/Din antica harfa".

Episodul matrasirii dlui Turturica incheie un spectacol jalnic, in care nici una din partile implicate nu a ezitat sa se faca de bacanie - nici o aluzie la circul de la Romania Libera. Ringier si-a acordat reactiile fata de echipa editoriala mai mult in functie de interesele politice ale PSD-ului si de cele financiare ale unor intermediari extrem de influenti decat in functie de performantele ori contraperformantele ziarului. Un comportament lamentabil!

Pe de alta parte, rolul dlui Cornel Nistorescu a fost decisiv in toata aceasta drama. Talentul si un dar special in a se gospodari financiar au facut din Domnia sa unul din baronii presei postdecembriste. Din nefericire, aceste calitati s-au dovedit un cocteil ametitor. Excesele ca si interesele personale nu au intarziat sa-si scoata coarnele.

Multe dintre cruciadele conduse de dl Nistorescu impotriva Raului se arata subiective. Simpatiile si antipatiile politice - evidente. Cu cat se apropie alegerile, derapajele profesionale se inmultesc. Ziarul devine unul de partid, dar nu al partidului sprijinit de Ringier. Ruptura este inevitabila. In final, atat proprietarul, cat si echipa redactionala isi pierde credibilitatea.

Din pacate, bibliografia pentru viitorii studenti ai Facultatilor de Ziaristica din Romania va putea folosi numeroase texte semnate de Traian Ungureanu, Sabina Fati, Andreea Pora, Dan Tapalaga, Dan Cristian Turturica si altii pentru un curs de importanta "Anatomiei patologice" in scolile de medicina. Oricat de odios ar fi fost "partidul-stat", si a fost cu deasupra de masura, transformarea gazetariei in delir nu e niciodata parte a solutiei, ci totdeauna parte a problemei.

Deseori, analizei ii ia locul isteria, reportajul este inlocuit de colportaj, relatarea este substituita de crosetari tendentioase, dreptul la replica este batjocorit, iar echidistanta e repudiata drept slabiciune. Jenant, autosorcoveala atinge proportii epidemice - de la Vladica la opinca, mai toti evenimentii si mai toate evenimentele zilei se autodeclara cea mai corecta, cea mai talentata, cea mai profesionista si cea mai coerenta echipa. Haida-de! Chiar nu mai e loc nici macar pentru un dram de modestie?

Intangibil, gratie unei inspirate clauze contractuale, dl Nistorescu nu a pierdut decat titlul de director al ziarului. In rest, pentru Domnia sa totul curge ca inainte. Ocoliti de asemenea clauze, colegii sai pot pierde foarte mult. Unii din ei imi par a fi pierdut deja Nordul. Lasati cu ochii-n soare, ei continua sa fie incurajati in tragica iluzie ca sunt victimele absolut inocente ale luptei impotriva Raului.

Tin prea mult la dl Cornel Nistorescu spre a nu-i spune ca are datoria sa-i ia in brate pe acesti oameni, sa-i scuture cu dragoste, sa-i scoata din transa in care i-a impins si sa le spuna: "Copii, imi pare rau. Si-acum, hai la treaba, ca avem multe de facut! Nimic nu incepe si nimic nu sfarseste cu Ringier, PSD, cu Nastase ori Basescu". Mai ales libertatea presei.

×
Subiecte în articol: editorial