x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Umbra lui Patriciu şi ţipetele lui Olteanu

Umbra lui Patriciu şi ţipetele lui Olteanu

de Oana Stancu Zamfir    |    06 Sep 2008   •   00:00

Ţipete şi feţe înroşite. În şedinţa Biroului Politic al PNL, decibelii se izbesc fără scăpare de ferestrele concediate de aerul condiţionat. Se dă cu pumnul în masă pentru un anume Savin, primar la Buşteni. Jupîn la el acasă, dar membru PD-L.



Ţipete şi feţe înroşite. În şedinţa Biroului Politic al PNL, decibelii se izbesc fără scăpare de ferestrele concediate de aerul condiţionat. Se dă cu pumnul în masă pentru un anume Savin, primar la Buşteni. Jupîn la el acasă, dar membru PD-L. Sub pretextul că nu e avut la inimă de Roberta Anastase, vrea să treacă la PNL şi, dacă tot pierde mandatul de primar în urma transferului, cere de la liberali un mandat de parlamentar. Avocaţii săi – Dan Radu Ruşanu, Mircea Ionescu-Quintus şi preşedintele filialei prahovene, Adrian Semcu – se izbesc de refuzul "urlat" al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. Scena, relatată de Monica Iordache Apostol în articolul de ieri din Jurnalul Naţional, ar fi una banală pentru bucătăria unui partid dacă esenţa ei nu ar fi cea din titlul materialului: "Olteanu cenzurează lista lui Patriciu".

În fapt, candidaţii de la Prahova nu sînt validaţi de cîteva săptămîni, pretextele schimbîndu-se de la o şedinţă la asta: Adriana Săftoiu, care trebuie să se împace cu Teodor Atanasiu, Florin Anghel, care a primit un colegiu prea bun, prea mulţi candidaţi care se calcă pe bătături şi acum, în fine, primarul Savin. În spatele pretextelor – un singur motiv real: Patriciu.

Filiala Prahova este "filiala lui Patriciu". Prigonitul Savin ar fi sprijinit de Patriciu. Adriana Săftoiu ar fi adusă în PNL de Patriciu. Iar rîca lui Olteanu împotriva lui Patriciu ar data din vremea cînd tînărul liberal a pierdut funcţia de vicepreşedinte PNL pentru că Patriciu şi oamenii săi l-au impus pe Ludovic Orban.

Chiar şi aşa, e posibil ca întreg Aliotmanul să se împiedice de-un ciot? Aşadar, pe de o parte Dinu Patriciu, zis şi "oligarhul", conducătorul din umbră al PNL şi al Guvernului prin unealta sa, domnul Tăriceanu, cel care are jumătate din Biroul Politic pe statul de plată, cel care l-a despărţit pe Tăriceanu de Băsescu şi cel care l-a convins să nu demisioneze în vara lui 2005, eroul negativ din scena biletului roz al lui Călin către Traian, autorul lui "Băsescu, îţi mai dau două săptămîni!" şi strategul alianţelor cu PSD. De cealaltă parte – tânărul preşedinte al Camerei Deputaţilor, pupila lui Tăriceanu, fără funcţie în partid şi fără bani să-l cumpere. Primului i se pun în cîrcă toate mişcările politice ale PNL: face PSD moţiune de cenzură – este o piesă de teatru pusă în scenă de Dinu Patriciu, spune Valeriu Stoica; enumeră Tăriceanu monarhia printre formele de guvernămînt posibile – e mîna lui Patriciu care încearcă să-l aducă pe tron pe Radu Duda, susţine Elena Udrea. De partea cealaltă, Olteanu este pe cale să devină Hrebenciucul PNL, atît de des i-au fost atribuite întîlniri şi negocieri cu "eminenţa cenuşie a PSD".

Felul public, strident, în care Olteanu se poziţionează ca adversar al lui Patriciu poate ţine de nemulţumirea personală legată de pierderea vicepreşedinţiei, poate ţine de o strategie de imagine de tipul "eu nu sînt vîndut lui Patriciu". Ea arată însă, cu certitudine, că Patriciu nu este sau nu mai este oligarhul PNL. Chiar dacă mult dorita sa alianţă PNL-PSD s-a parafat în timp, chiar dacă a avut gura aurită în privinţa Alianţei DA şi a lui Traian Băsescu, iar liberalii ar fi de aşteptat să ceară acum lumina de la el după cum pedeliştii cerşesc lumină de la Zeus, steaua lui Patriciu în PNL pare să pălească. Între el şi Olteanu nu se află doar gruparea Crin Antonescu – Norica Nicolai minus Ludovic Orban, supărat că Patriciu a sponsorizat şi campania lui Sorin Oprescu, ci şi vechiul său prieten Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu. Prieten cu care poate să-şi petreacă vacanţa şi ziua de naştere pe Mediterana, cu care poate lua cina alături de consoarte, dar care nu reuşeşte să-i treacă nici măcar lista de candidaţi de la Prahova. Că poate şi Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu s-o fi săturat să audă că nu e bun de prezidenţiabil şi că prietenul Dinu îl "construieşte" în acest scop pe Crin Antonescu. Dacă într-o zi nu va mai fi bun nici de preşedinte PNL şi tot Crin va fi gata calificat şi pentru acest post?

P.S. Recitind enunţul secretarului executiv al PD-L care are "informaţii sigure" că Patriciu şi PNL negociază cu membrii Familiei Regale pentru a-l aduce pe tron pe principele Duda, dincolo de ridicolul ideii – întrucît nu cu Familia Regală ar trebui purtate negocierile, ci cu poporul român, care nu-mi aduc aminte să se fi pronunţat pentru revenirea la monarhie – mă întreb, dacă ar fi aşa, dacă Patriciu ar fi discutat cu Duda, care dintre ei ar fi "sursa sigură"? Doar dacă dl Patriciu este în continuare ascultat zi şi noapte, convorbirile sale ajung transcrise în mapa preşedintelui, iar de acolo la secretarul executiv al PD-L. Ceea ce ar fi foarte grav.

×
Subiecte în articol: editorial pnl olteanu patriciu