Rapsod sau lautar? Artist. Vorbim de marele Tudor Gheorghe, cel care nu se poate opri din predat lectii de viata, de moralitate, de muzica, de poezie si de frumos, chiar daca vremurile par sa il descurajeze continuu, chiar daca lumea in care i-a fost dat sa traiasca nu seamana aproape deloc cu lumea pe care ar merita-o. Spectacolul de pe 5 martie, de la Sala Palatului din Bucuresti, i-a adunat din nou pe toti cei care nu se sfiesc sa-si recunoasca dragostea, recunostinta si admiratia pentru acest om de incredibil talent, un oltean care duce in privire, oriunde ar merge cu muzica sa, toata nobletea si toata disperarea Doljului natal.
In cel mai recent spectacol pe care l-a pus in scena, Tudor Gheorghe si-a propus sa invete publicul care sunt principalele diferente intre muzica lautarilor si muzica rapsozilor si, mai ales, care sunt marile diferente intre muzica de calitate – de orice fel ar fi ea – si nimicurile pe care le promoveaza actualitatea, uneori fara sa-si dea seama de dimensiunea confuziilor pe care le incurajeaza. Cum a facut asta? Aducand exemple de piese valoroase si facand parodii inspirate ale muzicilor de astazi. Sala a reactionat asa cum era de asteptat sa reactioneze: a intrat in joc, a rasplatit cu aplauze puternice stradania artistului care isi cheltuia talentul pe scena, dintr-o incapatanare fara limite de a salva cultura si calitatea.
Am asistat la un adevarat tur de forta muzical, s-a trecut prin cele mai importante zone ale tarii, cu tambalul la datorie, si cu acordeon, si fara acordeon, in functie de obiceiurile si influentele diferitelor arii geografice. Olteanul Tudor Gheoghe a cantat si muzica din Transilvania, si din Maramures, si din Banat, si din Dobrogea si i-a stat foarte bine. De ce oare? Poate pentru e roman adevarat, artist adevarat, pentru care nu exista limite sau provocari prea mari. Acesta este norocul nostru, oricat am fi de pesimisti, oricat am fi de dezamagiti de realitatile din jur: avem contemporani de mare valoare, inca avem pe cine conta, ca sa ne regasim identitatea si ca sa fim mandri de trecutul nostru.